Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Jordvarme: Alt du skal vide om jordvarmeanlæg

Anmod om rådgivning nu
På billedet ses Vitocal 200-G jordvarmepumpe med en Vitocell varmtvandsbeholder.
På billedet ses Vitocal 200-G jordvarmepumpe med en Vitocell varmtvandsbeholder.

Et jordvarmeanlæg bruger energien fra jorden til at skabe varme og varmt vand til hjemmet. Jordvarme er en effektiv varmekilde, som giver jordvarmepumper mange fordele, bl.a. en høj SCOP. Vi har samlet alt du skal vide om jordvarme og typerne af jordvarmeanlæg på denne side.

Hvordan fungerer en jordvarmepumpe?

Jordvarme er en vedvarende og effektiv ressource, selv om der bruges en lille mængde elektricitet til at drive selve jordvarmeanlægget, som omsætter jordvarmen til energi.

Ligesom alle andre varmepumper fungerer en jordvarmepumpe efter samme princip:

  1. Først udvindes varmeenergi fra jorden og derefter overføres den til kølemidlet. 
  2. Dette fordamper og komprimeres yderligere ved hjælp af en kompressor.
  3. Derved øges ikke kun trykket, men også temperaturen. 
  4. Den resulterende varme absorberes af en varmeveksler (kondensator) og ledes videre til varmesystemet. 

Du kan læse i detaljer om, hvordan denne proces fungerer, i artiklen: Sådan fungerer jordvarmepumpen.

I princippet kan jordvarme udvindes via en jordvarmepumpe på to måder: enten via jordvarmekollektorer, også kaldet jordslanger, som er placeret tæt på overfladen, eller via jordvarmesonder, der bores vertikalt ned i jorden. 

En jordvarmepumpe kan drives økonomisk i enten mono- eller dualtilstand. Det betyder, at i det anvendte varmesystem er det enten en eller to forskellige varmeproducenter, der står for opvarmningsvarmen og/eller det varme brugsvand.

3 fordele ved et jordvarmeanlæg

Økonomiske fordele

En af de største fordele ved en jordvarmepumpe er, at varmekilden er praktisk talt gratis. Den eneste energi, du skal købe, er strømmen til at forsyne kompressoren. Den næsten uudtømmelige varmekilde er også med til at sikre, at prisen på råmaterialer ikke er underlagt økonomiske eller politiske udsving. Varmepumpeejere er således betydeligt mindre afhængige af brændselsleverandører.

En investering i fremtiden

At investere i et jordvarmeanlæg er også en investering i fremtiden. Det skyldes, at jordvarmekollektorer og -sonder har en meget lang levetid. Anlæggene er også ekstremt vedligeholdelsesvenlige, da der kun er få bevægelige komponenter installeret. Planlægning og installation udføres normalt af en installatør, så der er garanti for sikker drift fra starten.

Naturlig køling

Om sommeren kan en jordvarmepumpe også bruges til tempereret opvarmning. Med funktionen naturlig køling overføres varmen fra rummet, via gulvvarmen, til jordvarmeanlægget. Jorden lagrer derefter varmen, så den kan bruges i den efterfølgende opvarmningsperiode. I denne funktion er kun cirkulationspumpen og styreenheden i drift, hvilket gør naturlig køling til en energibesparende og omkostningseffektiv måde at køle.

På billedet ses Viessmanns Vitocal 300-G.
Ligesom alle andre varmepumper fungerer en jordvarmepumpe efter samme princip: Først udvindes varmeenergi fra jorden og derefter overføres den til kølemidlet. På billedet ses Viessmanns Vitocal 300-G.

To typer jordvarmeanlæg

Jordvarme: Investering og tilskud

Overvejer du et jordvarmeanlæg? Det er en fantastisk måde at opvarme dit hjem på en energieffektiv måde. Men hvad koster det, og hvilke tilskudsmuligheder findes der? Vi giver dig et overblik, så du kan træffe det rigtige valg for din bolig.

Pris på jordvarme

Installationen af en jordvarmepumpe er en investering i din fremtid. De samlede omkostninger og dermed prisen på et jordvarmeanlæg, kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder:

  • Størrelsen på din bolig: Jo større bolig, jo større varmepumpekapacitet er der behov for, hvilket påvirker prisen.

  • Jordbundsforhold: Er jorden egnet til jordvarme? Kræver det særlige forberedelser?

  • Kompleksiteten af installationen: Er der behov for at trække nye rør, eller kan det eksisterende system anvendes?

  • Valg af jordvarmepumpe: Viessmann tilbyder et bredt udvalg af jordvarmepumper med forskellige ydelser og funktioner, hvilket naturligvis også spiller ind på prisen.

Det er vigtigt at få et personligt tilbud fra en Viessmann-installatør. De kan vurdere din bolig og give dig en præcis pris på installationen af en jordvarmepumpe, der passer til dine behov. Du kan forvente en investering i størrelsesordenen 110.000-160.000 kr.

Der findes forskellige tilskudsmuligheder, der kan hjælpe med at reducere investeringsomkostningerne ved en jordvarmepumpe. Disse kan variere over tid, så det er vigtigt at holde sig opdateret. 

I 2025 er det muligt at få 27.000 kr. i tilskud fra Varmepumpepuljen til en jordvarmepumpe. 

Læs mere om Varmepumpepuljen eller andre tilskudsordninger her

Din Viessmann-installatør kan også være behjælpelig med at vejlede dig i processen.

Kan det betale sig at investere i jordvarme?

For at opnå de største besparelser med en jordvarmepumpe, er det essentielt at du har et effektivt varmefordelingssystem i dit hjem. Gulvvarme fungerer rigtig godt sammen med varmepumper, men hvis det ikke er muligt, så er det vigtigt at have installeret store radiatorer. Din installatør kan rådgive dig om den bedste løsning til dig.

Derudover er det også vigtigt, at du lærer at bruge systemet korrekt, når det er installeret. På den måde er du i stand til at sikre en effektiv drift.

Er du nysgerrig på hvad andre har opnået af besparelser ved at skifte til et jordvarmeanlæg, så kan du læse vores kundecase, hvor Allan har investeret i en Vitocal 333-G.

Bliv selvforsynende med solceller

Kombinationen af solceller og et jordvarmeanlæg er en fremragende måde at optimere dit hjem energimæssigt. Solcellerne producerer grøn elektricitet, som kan drive jordvarmepumpen, hvilket markant reducerer afhængigheden af ekstern strømforsyning. Det kan også føre til betydelige besparelser på elregningen.

Samspillet mellem de to systemer giver en mere stabil og selvforsynende energiløsning, hvor solenergi udnyttes optimalt til både opvarmning og almindelig strøm til hjemmet.

Derfor skal du vælge en Viessmann jordvarmepumpe

Gratis varmekilde til rådighed på alle tider af døgnet
Effektiv drift selv om vinteren takket være en konstant høj temperatur
Kan bruges til naturlig køling om sommeren
Reduktion af CO₂-emissioner
Mulighed for tilskud fra Varmepumpepuljen
Nærmest lydløs i drift

Ofte stillede spørgsmål om jordvarme

På billedet ses Viessmanns Vitocal 300-G.
At investere i en jordvarmepumpe er også en investering i fremtiden. Det skyldes, at jordvarmekollektorer og -sonder har en meget lang levetid.

Jordvarme til erhverv og kommuner

Jordvarmepumper anvendes jorden som den primære energikilde. Dette sker med jordkollektorer eller jordsonder, som føres ned i jorden for at udvinde den varme, der er der. Jordvarmepumpe til erhvervsmæssig og kommunal brug er kendetegnet ved deres miljøansvarlighed og reducerer omkostningerne til produktion af varmeenergi og varmt brugsvand betydeligt. Se nedenfor et udvalg af vores jordvarmepumper til erhverv og kommuner.

 

Vitocal 300-G

Vitocal 350-G

Nominel varmeeffekt

Entrins: 21,2 til 42,8 kW; totrins: 42,4 til 85,6 kW

20,5 til 84,6 kW

Anvendelsesområde

Lejlighedsbygninger, erhvervsvirksomheder, lokale myndigheder, nybyggeri og moderniseringsprojekter

Fritliggende huse, tofamiliehuse, lejlighedsbygninger, erhvervsvirksomheder, lokale myndigheder, nybyggeri og moderniseringsprojekter