Thomas Uhrskovs sommerhus: Fremtidens bolig med en Vitocal varmepumpe
På den jyske vestkyst blandt sandklitter og marehalm, findes der et helt unikt hus, som omfavner naturens barske og bløde elementer, hvilket også kommer til udtryk i valget af varmekilde: En luft til vand-varmepumpe fra Viessmann.

Tysk kvalitet i Klitmøller
Huset er navngivet Kokkolit og tilhører Thomas Uhrskov og hans hustru. Det har taget dem 3 år at bygge og 95% af det har de selv stået for. Det har krævet tålmodighed, armlægning om kreative løsninger, samt en masse arbejdssved.
Dedikation, kvalitet og fokus på detaljen har været omdrejningspunkter i hele processen. Intet er overladt til tilfældighederne. Det gælder helt fra valget af in-situ beton, de speciallavede nedløb til regnvand, og til valget af varmekilde. Alt bidrager til fortællingen om det unikke sommerhus i Klitmøller.
Valget faldt på en Vitocal-varmepumpe - igen
Da Thomas og hans hustru skulle vælge varmekilde, var der ikke meget at rafle om. I deres hjem i Humlebæk har de allerede en luft til vand-varmepumpe fra Viessmann, som de er meget tilfredse med.
Samtidig taler Vitocal-varmepumperne så fint ind i husets fortælling og arkitektoniske udtryk, med omtanke for lokalmiljøet, skarpe rene linjer og så gåes der ikke på kompromis med kvaliteten.
Med en varmepumpe fra Viessmann ved jeg hvad jeg får, og det er tysk gedigen kvalitet. Jeg ved at det fungerer fra varmepumpen vi har i Humlebæk.

Varmepumpe integreret i husdesign: Se den kreative løsning
Når man kaster sig ud i selvbyggeri, kræver det vilje, at hænderne er sat rigtigt på og ikke mindst en kreativ sans - der skal ses muligheder frem for begrænsninger. Så da varmepumpen skulle have sin plads, skulle der også tænkes kreativt, for at få integreret varmepumpen bedst muligt i husets ydre.
Det blev løst med en halvt inde/halvt ude-løsning. Lyder det som volapyk? Så se med i videoen, hvor Thomas forklarer det:
Den sorte matte front fra varmepumpens udedel er noget af det første, der møder en, når man ankommer til Kokkolit.
Ulig mange andre situationer, hvor varmepumpen tænkes ind efterfølgende i forbindelse med en renovering eller opgradering af eksisterende varmesystem, så blev varmepumpen i dette tilfælde tænkt ind fra start: “Det er jo en flot udedel, som har vundet en designpris, så hvorfor ikke vise den frem?”, fortæller Thomas.
Den kontrastfulde integrering af varmepumpens udedel i ydermuren har også høstet mange komplimenter, som Thomas forklarer:
“Vi oplever, at mange reagerer rigtig positivt på at møde varmepumpens udedel som det første, når de kommer til huset. Det er en smart løsning, siger de, og vi synes faktisk også at det er en smuk løsning, som giver den helt rigtige kontrast.”
I udformningen af huset var det vigtigt at kunne udnytte alle sider på huset med terrasser, så man i takt med solen kunne rykke sig derefter. Da varmepumpen skulle placeres krævede det lidt overvejelser. Derfor blev varmepumpens udedel rykket lidt væk fra huset, så den kolde luft, som varmepumpen blæser ud, ikke rammer terrasserne.
Den intelligente varmepumpe opfylder alle behov
Der er mange grunde til at Vitocal 222-S R32 var den rigtige varmepumpe for familien Uhrskov.
Huset fungerer også som et udlejningshus og derfor kan det variere meget, hvornår huset står tomt og hvornår det er beboet, afhængigt af hvor ofte det er udlejet.
Det giver et varieret varmebehov, som stiller nogle krav til varmepumpen. Både ift. at den skal kunne håndtere hyppigere ændringer af grader, og så skal det også kunne gøres på afstand, da Thomas og hustruen til dagligt bor i den anden ende af landet. Det løser Viessmanns gratis ViCare-app:
“Varmepumpen er koblet på nettet, hvilket er smart, da det via ViCare-appen giver os mulighed for at skrue op og ned for varmen alt efter om huset er lejet ud eller ej. Og det kan altså gøres mens vi sidder i vores sofa i Humlebæk 460 km derfra.”
Thomas Uhrskovs sommerhus: Et fremtidssikret hus i klitterne
Det unikke hus i Klitmøller, er ikke kun et smukt unikum, det indbyder også til spørgsmål, og kan forhåbentlig inspirere og måske udfordre andre lidt. Og det er det, der skal til, når der bygges nyt til fremtiden.
Fremtiden har især været vigtigt at have for øje, da materialer skulle udvælges, som Thomas forklarer: "Vi har haft et fokus på at bygge et hus, som er så tæt på vedligeholdelsesfrit som muligt, og samtidig er lavet i så gedigne materialer, at det stadig står her om 100 år."
Men det er ikke kun selve opbygningen af huset, der skal være fremtidssikret. Det er også vigtigt at huset er med til at passe på naturen omkring sig og at naturen bidrager til huset.
Det gør det bl.a. ved at genanvende regnvandet til toiletskyl og tøjvask og en luft til vand-varmepumpen, som bruger energien fra luften til at opvarme huset.
Næste skridt: Solceller og solvarme
Men Thomas er ikke færdig med at tænke i bæredygtige løsninger. Næste skridt er brugen af den vedvarende energi fra solen med solceller, som vil kunne stå for driften af varmepumpen.
Derudover bliver der også tænkt i brugen af solvarme til bl.a. at opvarme gulvet på den nordlige terrasse, hvor solen ikke når hen. Her har Thomas allerede lagt slanger ned i betongulvet, så det er klart til at blive opvarmet med solens stråler.
At skabe de rigtige rammer og balance i brugen af naturen, har Kokkolit allerede haft succes med. Der er fortsat mange drømme og visioner for huset, og målet om at inddrage naturen endnu mere og samtidig blive mere selvforsynende, byder på spændende ubetrådte byggesten i husets fremtid.
