Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Fra oliefyr til varmepumpe: Husejere sparer både penge og støtter den grønne omstilling

Ægteparret udskiftede i foråret 2020 deres oliefyr med en luft til vand varmepumpe fra Viessmann i deres hus i Næstved. Det har de første 12 måneder givet dem en besparelse på 12.-13.000 kroner.

På billedet ses et par foran deres hus og en ny varmepumpe.
”Vores omkostning til varmepumpeinstallationen løb op i cirka 100.000 kroner, og jeg vurderer, at den investering er betalt hjem igen over 10 år”, fortæller Lars Dolmer. Foto: Viessmann

Oliefyret var 15 år gammelt, og det fungerede sådan set fint. ”Men man ved jo aldrig med sådan et fyr, hvor længe det bliver ved med at fungere godt. Jeg og min hustru ville gerne sænke varmeudgifterne, og vi vil også gerne bidrage til et bedre miljø. Så det var ikke så svært at få øje på en luft til vand varmepumpe som en god løsning”, fortæller Lars Dolmer, der bor i et 205 m2 stort stråtækt hus fra 1850, som er total istandsat, godt isoleret og har gulvvarme i cirka 80 procent af huset.

”Vinteren 2020-21 har været en god test for varmepumpen, fordi der i en periode var temperaturer på minus 10-20 grader. Vi kan konstatere, at varmepumpen har bestået testen med bravur. Vi har haft god opvarmning og varmt brugsvand, vi har sparet 12.000-13.000 kroner i forhold til tidligere vintre i varmeudgifter, og varmepumpen fungerer stabilt uden at støje hverken inde eller ude”, fortæller Lars Dolmer og supplerer:

”Tidligere havde vi en del støj fra oliefyret, og der var også både lugt- og skidtgener i det rum, hvor fyret stod, og hvor varmepumpen står i dag. Det er et rum, jeg også bruger til indendørs cykeltræning, og jeg må sige, at træningen er blevet en del mere behagelig efter skiftet til varmepumpe”.

Den lokale installatør var bedst

Da beslutningen om at skifte oliefyret ud var taget, indhentede Lars Dolmer tre tilbud fra forskellige sider. Det ene tilbud inkluderede, at han også ville få et fladskærms-tv, og det tilbud vakte både undren og lidt skepsis fra Lars Dolmers side.

Han valgte at indgå aftale med P.E. Larsen VVS A/S og installatør Carsten Larsen, der er autoriseret Viessmann samarbejdspartner, og som har flere afdelinger på Sydsjælland. ”Carsten Larsen gav god rådgivning, og jeg fik hurtigt tillid til, at firmaet vidste, hvad de havde med at gøre. Vi fik tilbuddet samme dag, og installationen blev foretaget to uger senere. Der var lidt udfordringer med pladsen i det rum, varmepumpen skulle installeres i, men det løste installatørerne uden problemer. De tog også både oliefyr og olietank med”, fortæller Lars Dolmer.

Afbildet luft til vand varmepumpen Vitocal 222-S.
Luft til vand varmepumpen Vitocal 222-S kan let betjenes via display og smartphone, og den lydsvage udedel kan let placeres i haven. Foto: Viessmann

ViCare App giver let betjening

”Jeg fik rådgivning om at hente en app fra Viessmann til at betjene varmepumpen. Det gjorde jeg, og jeg brugte lige lidt tid på at blive fortrolig med app’en”.

Han fortæller, at ViCare app’en giver gode muligheder for løbende at tilpasse driftsindstillinger på varmepumpen, så driften passer til vejret. Han oplever, at betjeningen af varmepumpen er let, og han ser fordele i løbende at finjustere driftsniveauet.

Anbefalinger til kollega

Lars Dolmer kan kun anbefale, at boligejere med olie- eller naturgasfyr undersøger muligheden for varmepumpe. Det gælder særligt, hvis huset har gulvvarme – da fremløbstemperaturen fra en varmepumpe er lavere end fra et olie- eller gasfyr. En af Lars’ arbejdskollegaer har været på besøg for at se varmepumpen. Kollegaen har naturgasfyr og har besluttet sig for at skifte gasfyret ud med en varmepumpe.

”Vores omkostning til varmepumpeinstallationen løb op i cirka 100.000 kroner, og jeg vurderer, at den investering er betalt hjem igen over 10 år. Oven i det synes vi, det er tilfredsstillende at bidrage til et lidt bedre klima og miljø med mindre CO2-udledning og mindre luftforurening”, fortæller Lars Dolmer.

Relaterede referencer

På billedet ses store varmepumper fra Viessmann i Lotte World Tower, Seoul.
Commercial
Residential
Air
Electricity

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i centrum af byen og rummer lejligheder og kontorer samt butikker og restauranter. Den klimavenlige energiforsyning kommer fra 12 store Viessmann-varmepumper.

Læs mere
Luftfoto: Marco Polo tårn i Hamborg
Residential
Solar

Marco Polo tårn i Hamborg

I Marco Polo Tower leveres varmt vand til den 55 meter høje bygning via et solvarmeanlæg fra Viessmann med Vitosol 200-T solfangere, der dækker et samlet areal på 180 kvadratmeter.

Læs mere
Afbildede varmepumper i logistikcentret i Memmingen.
Commercial
Industry

Logistikcenter for Mammut Sports Group, Memmingen

Det europæiske logistikcenter i Memmingen anvender vedvarende energi til opvarmning og køling. Energicentret består af tre Viessmann jordvarmepumper, som udnytter den naturlige varme fra grundvandet.

Læs mere
Rosenstein-kvarteret i Stuttgart
District heating
Air
Electricity
Gas

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart har et imponerende, fremtidsorienteret varme-, køle- og elkoncept med fokus på sektortilknytning. Den anvendte teknologi omfatter en stor varmepumpe, et kraftvarmeværk og et solcelleanlæg.

Læs mere
Leica Camera AG Wetzlar: Vitobloc 200
Commercial
Industry
Air
Gas

Leica-virksomhedens hovedkontor i Wetzlar

Designsproget i Leica-firmaets hovedkontor i Wetzlar er enestående og fængslende. Det minder om linser, objektiver og afstandsmålere. Viessmann supplerer komplekset med et sofistikeret, innovativt energisystem.

Læs mere
Palm Island Dubai
Commercial
Residential
Gas
Solar

Palm Island "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah forsyner Vitosol 200-F solfangere 14 lejlighedsbygninger med varmt vand, mens tre Vitocrossal 300 kedler opvarmer swimmingpoolen og hammam på luksushotellet "Ottoman Palace".

Læs mere