Leica Camera AG Wetzlar
Designsproget i Leica-firmaets hovedkontor i Wetzlar er enestående og fængslende. Det minder om linser, objektiver og afstandsmålere. Viessmann supplerer komplekset med et sofistikeret, innovativt energisystem.
Designopgave
Leica-mærket har et fremragende ry blandt fotoentusiaster. Produkter fra dette veletablerede firma er kendt for deres kvalitet, præcision og perfektion ned til mindste detalje. Den traditionsrige virksomhed blev grundlagt for mere end 100 år siden i Wetzlar og flyttede i midten af 1980'erne sin produktion til nabobyen Solms. Efter en økonomisk lavkonjunktur i begyndelsen af det nye årtusind vendte virksomheden sin skæbne og vendte tilbage til sine rødder i Wetzlar, "Optikkens by", med et nyt hovedkontor og nye produktionsfaciliteter. I 2007 blev internationalt anerkendte arkitektfirmaer inviteret til at deltage i en idékonkurrence. Vinderen blev arkitektfirmaet Gruber + Kleine-Kraneburg Architekten fra Frankfurt. Opgaven bestod i at udforme et campus bestående af flere virksomhedsbygninger. Centralt i dette ensemble skulle Leica Camera AG's nyindrettede hovedkvarter med tilhørende produktions-, udviklings-, monterings- og laboratoriefaciliteter placeres. Det innovative kompleks skulle afspejle Leica-mærkets nye selvtillid og dets traditionelle virksomhedsværdier og give besøgende og kunder fra hele verden et indblik i virksomheden.
Ved første øjekast minder den nye bygnings formsprog om linser, objektiver og afstandsmålere. Det er ikke tilfældigt: arkitekterne har bevidst valgt former, der minder om mærkets legendariske linser. Fra design til gennemførelse var det også vigtigt for bygherren, at arkitekturen i det nye hovedkontor afspejlede den traditionelle virksomheds værdier, nemlig kvalitet, perfektion og præcision. Den konvekse-konkave buede bygningsstruktur er i alle henseender lige så præcist udtænkt, planlagt og i sidste ende udført ned til mindste detalje som et af virksomhedens håndlavede mesterværkerstykker.
Innovativt energisystem fra Viessmann til effektiv levering af varme, elektricitet og køling
Mens produktionen af præcisionsmekaniske og optiske komponenter lægger vægt på den højeste præcision, er den moderne produktions- og administrationsbygning grundigt optimeret med henblik på effektivitet: Hele komplekset forsynes med varme, elektricitet og køling af et energianlæg fra Viessmann, der er helt på højde med den nyeste teknologi.
Der blev installeret to Vitobloc 200 kraftvarmeværker med en effekt på 238 kWel/363 kWth og 140 kWel/207 kWth til produktion af elektricitet til brug i produktions- og administrationsafdelingerne. Den varmeenergi, der produceres ved processen, dækker varmebehovet i bygningerne samt driften af et absorptionskøleanlæg. Ved at anvende sidstnævnte kan varmen også anvendes til at generere køleenergi. Prioriteterne i denne proces er at levere det koldt vand, der er nødvendigt for produktionen, og at udnytte den spildvarme, der produceres af kraftvarmeenhederne. Spildvarme, der ikke kan udnyttes i øjeblikket, lagres i en buffertcylinder til opvarmningsvand og anvendes senere, hvis der er behov for det.
I tilfælde af strømsvigt overtager kraftvarmeenhederne midlertidigt hele strømforsyningen og sikrer dermed den fortsatte produktion. En Vitocrossal 200-gaskondenserende kedel med en effekt på 503 kW kobles til, hvis kraftvarmeenhederne ikke kan producere tilstrækkelig varme.
Alle systemkomponenter er perfekt afstemt på hinanden, hvilket sikrer en særlig effektiv og økonomisk drift. Som led heri er kraftvarmeenhederne konstrueret til at køre så længe som muligt. Den varme, der genereres i processen, anvendes kontinuerligt til opvarmning af bygningen. Den integrerede kondenseringsteknologi sikrer en høj samlet effektivitet på op til 95 %, og i forhold til separat el- og varmeproduktion opnår kraftvarmeenhederne primærenergibesparelser på op til 30 %.
Til køling af produktionsfaciliteterne blev der installeret en stor Viessmann jordvarmepumpe med en kølekapacitet på 348 kW. Den henter den nødvendige energi fra en række af 80 geotermiske sonder, der er sænket 120 meter ned i jorden under parkeringspladsen. To luftkølede køleanlæg dækker spidsbelastninger i perioder med stort kølebehov. Når efterspørgslen er stor, kan varmepumpen også bruges som køleanlæg til at supplere absorptionskøleanlægget. Det koldt vand, der genereres på denne måde, lagres yderligere i en åben sprinklertank til afkøling af produktionsfaciliteterne.
Varme- og køleenergien fordeles over et stort område via lofter, vægge og gulve. Den inaktive lagringsmasse i den armerede beton anvendes til aktivering af betonkomponenterne. Viessmann fremstiller store varmepumper med en samlet ydelse på op til 2000 kW, som er specielt tilpasset kravene til kommercielle og industrielle aktiviteter.
Intelligent systemstyring for særlig effektiv drift
Den intelligente Viessmann MMM 300-systemstyring sikrer, at den mest effektive kombination af varmegeneratorer og køleanlæg altid anvendes. Den perfekte kombination af alle komponenter gør systemet særligt effektivt og dermed økonomisk i drift. Energiforbruget overgår kravene i EnEV 2009 med mere end 54 procent. Derfor blev Leica-virksomhedens hovedkontor tildelt EU's Green Building Certificate.