Marco Polo tårn Hamborg
I Marco Polo tårn leveres varmt vand til den 55 meter høje bygning via et solvarmeanlæg fra Viessmann med Vitosol 200-T solfangere, der dækker et samlet areal på 180 kvadratmeter.
Arkitektonisk vartegn med Viessmann solvarmeanlæg
Marco Polo tårn i Hamborgs HafenCity er et arkitektonisk vartegn. Den 55 meter høje bygning har 15 etager med ejerlejligheder i størrelsen fra 60 til 340 kvadratmeter. Mens et fjernvarmenet leverer varmeenergi, leverer Vitosol 200-T vakuumrørskollektorer fra Viessmann solenergi til forsyning af varmt brugsvand til hele bygningen.
Effektiv opvarmning og køling med solenergi
Varmen leveres af et fjernvarmenet, der drives af det lokale energiforsyningsfirma. Fra varmecentralen i bygningens kælder fordeler gulvvarmesystemer varmen til boligerne. Varmt vand produceres via et solvarmeanlæg ved hjælp af vakuumrørskollektorer af typen Vitosol 200-T fra Viessmann. Der blev installeret 60 solfangere med et samlet areal på 180 kvadratmeter på taget af den 16 etager høje bygning.
Denne type solfanger er specielt designet til horisontal installation af store systemer på flade tage af lejlighedsbygninger. Absorberne kan drejes 45 grader for at spejle solens bane uden at øge skyggen. Absorberfladerne, der er integreret i vakuumrøret, er ikke modtagelige for forurening, hvilket giver mulighed for optimal energiudnyttelse. Den højeffektive varmeisolering i hovedkabinettet minimerer varmetabet om foråret, efteråret og vinteren. Solvarmeanlægget styres bekvemt via den centrale Vitosolic solvarmestyring fra Viessmann. Den sikrer, at den opnåede solenergi udnyttes så effektivt som muligt. Kommunikationen med den trådløse fjernbetjening Vitotrol 200-RF foregår via Viessmanns trådløse basisstation (KM-BUS).
I de varmere måneder omdannes solens udbytte til køleenergi. Dette sker ved hjælp af et solcelledrevet absorptionskøleanlæg, som ved hjælp af varmevekslere omdanner solfangerudbyttet fra solfangerne på taget til køleenergi. Dette gør det muligt at køle boligerne på en miljømæssigt forsvarlig måde: den varme, der opnås ved hjælp af vakuumrørskollektorerne, overføres via en buffertcylinder med opvarmningsvand til absorptionskøleanlæggets generator. For at undgå uønsket dampdannelse på solfangeroverfladerne og i det omkringliggende område afgives varmen gennem et lukket hybridkøletårn. Ud over de omfattende ruder er en stor del af facaden også lukket. Vægpladerne reducerer således ikke blot varmetabet om vinteren, men fungerer også som et vigtigt lagringsmedie for at sikre et behageligt indeklima.