Solvarmeanlæg til fjernvarme i Lemgo
I Lemgo, Tyskland, har fjernvarmeleverandøren Stadtwerke Lemgo GmbH udvidet deres produktionsportefølje med et solvarmeanlæg fra Viessmann, som leverer 3,3 GWh solvarme om året.
Solvarmeanlægget i Stadtwerke Lemgo GmbH
Stadtwerke Lemgo GmbH driver et omfattende fjernvarmenet med en rørledningslængde på ca. 83 km og en fjernvarmeforsyning på ca. 155 GWh/år. Det dækker ca. 50 % af lavtemperaturvarmebehovet i Lemgo’s bymidte. Tidligere blev mere end 90 % af varmen produceret i højeffektive kraftvarmeværker.
Selv om denne varmeproduktion er meget effektiv, er den stadig baseret på fossile brændstoffer. Derfor begyndte de kommunale forsyningsselskaber at reducere drivhusgasemissionerne for varmeproduktionen tilbage i 2019.
Opvarmning med vedvarende energi og vejen derhen
Det første skridt var en stor højtemperaturvarmepumpe, der bruger renset spildevand som varmekilde og erstatter mere end 10 % af fjernvarmeforsyningen med vedvarende varme.
Det andet skridt er opførelsen af et såkaldt iKWK-system, hvor et kraftvarmeværk og biogasmotorer installeres og drives på en koordineret og sammenkoblet måde.
I december 2019 fik Stadtwerke Lemgo tildelt finansiering til et sådant iKWK-system, der består af et 5 MWel kraftvarmeværk, 1 MW flodvandsvarmepumpe og et 5 MW(peak) storskala solvarmeanlæg, i et udbud fra Federal Network Agency, og dette iKWK-system startede opførelsen i juni 2020.
De vedvarende varmekilder, der anses for at være berettigede til finansiering i henhold til iKWK-udbudsreglerne, er stærkt begrænsede. For Stadtwerke Lemgo var det derfor kun flodvandsvarmepumper og solvarmeenergi, der var tilgængelige.
Da målet ikke kun er at opnå den mindste mængde varme, der kræves for at modtage tilskuddet, men også at fremme reducering af drivhusgasemissionerne, blev begge vedvarende energiproducenter designet til at være så store som muligt.
De bedste forhold for solvarmeanlægget
Der var allerede valgt en mulig placering til solvarmeanlægget. Alle mulige arealer på denne placering blev derefter lejet eller købt, så der i sidste ende var et areal på 17.000 kvadratmeter til rådighed.
Det var vigtigt, at solvarmeanlægget var så stort som muligt, fordi det kan generere varme stort set uden yderligere hjælpeenergi (i modsætning til varmepumpen) og stort set uden emissioner. Beslutningen faldt derfor på et system med vakuumrørsolfangere, som opnår det højest mulige udbytte ved de angivne fremløbstemperaturer.
Solvarmeanlægget betaler sig selv hjem
Omkostningerne til varmeproduktionen bestemmes hovedsageligt af afskrivningsomkostninger, vedligeholdelsesomkostninger og kapitalomkostninger. Dette opvejes af omkostningerne til sparet brændstof og sparede CO2-omkostninger. Inflationsraten reducerer også varmeproduktionsomkostningerne på lang sigt.
Denne økonomiske overvejelse, som betyder, at solvarmeanlægget vil betale sig selv hjem inden for anlæggets levetid, selv uden tilskud, var også en vigtig årsag til, at man valgte et stort solvarmeanlæg.
Systemet har kun meget lave variable omkostninger (vedligeholdelse/afskrivning) i hele sin levetid, og systemet fjerner CO2-prisrisikoen. Den nuværende enorme stigning i gasprisen og CO2-kvoteprisen mere end bekræfter disse overvejelser.