Varmepumpen tjener sig hjem i besparelser
Steen sparer lige under 1100 kr. om måneden på energiomkostninger ved at have skiftet gasfyret ud med en luft til vand-varmepumpe.
I Næstved bor Steen i en 219 m2 stor murermestervilla fra 1947, sammen med sin kone og deres hund. Steen og konen flyttede ind i 1994 og har på de næsten 30 år, de har boet i huset, været tre varmekilder igennem og samtidig foretaget adskillige energioptimeringer i huset.
Den seneste udskiftning var fra et ældre gasfyr til en Vitocal 222-S fra Viessmann. Steen ville gerne have lavet udskiftningen tidligere, og søgte også om tilskud til en varmepumpe første gang det var muligt, men fik afslag, så han holdt det gamle gasfyr kørende lidt længere.
I 2022 søgte han igen tilskudspuljen og denne gang lykkedes det at få tilsagn om tilskud, så nu blev det endelig Steens tur til at investere i den grønne omstilling.
Varmepumpen slog fjernvarmen af banen
Ikke langt fra Steens bolig er der planer for fjernvarme og dermed er det ikke muligt at søge om tilskud til en varmepumpe i det område. For Steens område er der ikke planlagt fjernvarme og det er han rigtig glad for. Ikke kun pga. tilskuddet, men også fordi fjernvarme i sidste ende ville blive langt dyrere.
Steen er generelt interesseret i udviklingen af energisektoren i Danmark og så er han også en mand, der går meget op i at undersøge ting til bunds - “nørde det”, som han selv siger. Derfor har Steen også nogle tal klar til os, da samtalen falder på fravalget af fjernvarme:
“Det er vigtigt at huske, at udover et større tilkoblingsbeløb, så kommer der også en rumafgift, som for et hus på denne størrelse vil koste ca. 6.000 kr. og det er altså inden vi begynder at tale om forbruget.”
Derfor var fjernvarme ikke en attraktiv løsning for Steen. En varmepumpe lå til gengæld lige til højrebenet, når energioptimering og grøn omstilling skulle kombineres.
Grundig research og rådgivning fra kompetent installatør
Steen har nu haft sin varmepumpe i næsten halvandet år og er meget tilfreds med den. Da valget skulle tages, om hvilken varmepumpe der skulle erstatte det gamle gasfyr, lå der også mange tanker og undersøgelser bag.
Efter grundig research af varmepumpe-markedet og samtaler med forskellige producenter om bl.a. ydeevne, havde Steen snævret valget ind til to producenter, heriblandt Viessmann.
Det endelige valg blev hjulpet godt på vej i sparringen med Carsten fra P.E. Larsen.
Steen har tidligere arbejdet sammen med Carsten gennem sit arbejde og havde allerede der opbygget en god faglig relation. Derfor var Steen heller ikke i tvivl om, hvor han skulle søge rådgivning omkring køb af varmepumpe henne.
Rådgivningen fra P.E.Larsen understøttede mange af de konklusioner Steen selv var kommet frem til, men fik også sat fokus på nye aspekter.
I samarbejde med Carsten endte Steen med at vælge en Viessmann Vitocal 222-S 8 kW og Steen er meget tilfreds med varmepumpen, sparringen omkring valget og ikke mindst installationen, som Carsten har udført.
En varmepumpe som holder hvad den lover - og mere til
I Steens grundige research af varmepumper på markedet var han også særligt opmærksom på lydniveauet. Steen og hans kone har nemlig oplevet varmepumper, hvor udedelen kan høres på lang afstand, og det ønskede de ikke.
“Vi har naboer på alle sider og vil jo gerne bibeholde det gode naboskab.”
Steen og hans kone havde haft en snak frem og tilbage om, hvor udedelen skulle placeres. Her overvejede de at placere den rundt om hjørnet fra hvor den nu står, så den ville vende ind mod naboen. Men de var usikre på, hvor meget den rent faktisk ville støje, og de ønskede selvfølgelig ikke at skabe gener for naboen, så de valgte at placere den med front mod vejen.
“Men nu hvor den har kørt over et år, så er jeg virkelig forbløffet over hvor lidt den støjer, selv når den kører på fuld drøn, så jeg havde ikke haft nogle bekymringer ved at vende den mod naboen, når lyden er så lav som den er.”
Viessmanns varmepumper er nogle af de mest støjsvage varmepumper på markedet, hvilket også var en af grundene til at valget faldt på Viessmann.
Næsten en halvering af de årlige energiomkostninger
“Om det kan betale sig at skifte til en varmepumpe? Tallene taler for sig selv.”
Sådan siger Steen med et smil på læben, mens han viser oversigten over hans samlede energiomkostninger for de sidste par år.
I 2021 (30.728 kr.) og 2022 (35.725 kr.) består energiomkostningerne af både forbrug af gas og el, hvorimod det i 2023 udelukkende er elforbrug. Tallene for 2023 er fra januar til september, hvor Steen har brugt 11.549,95 kr. på el. Steen forventer at der de sidste 3 måneder af 2023 vil være energiomkostninger for ca. 6.000 kr.
Dvs. Steen kigger ind i et forbrug på ca. 17.550 kr. for 2023, hvor varmepumpen har været eneste varmekilde i hjemmet. Det er næsten en halvering af energiomkostningerne, sammenlignet med hvad han havde tilbage i 2021, hvor hjemmet blev opvarmet kun af gasfyret.
Det giver Steen en månedlig besparelse på 1.098 kr. og det er han rigtig godt tilfreds med.