Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Energi selvforsyning: Selvforsynende opvarmning og elproduktion

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser et modelhus på en gren af et træ som et tegn på selvforsyning med energi
Foto: © Leigh Prather / Shutterstock.com

Energiselvforsyning for større uafhængighed

Husejere, der selv dækker 100 % af deres energibehov til opvarmning, varmt vand og elektricitet i hjemmet, er selvforsynende med energi. Det betyder i klar sprogbrug: uafhængighed af de offentlige værker og ingen regninger for deres eget energiforbrug. Desuden betyder selvforsyning også en betydelig effekt med hensyn til miljø- og klimabeskyttelse. Selvforsyning med energi kan trods alt kun opnås med vedvarende energikilder. Ved hjælp af gennemprøvede og testede teknologier gør Viessmann det muligt at tage skridtet mod et energimæssigt selvforsynende hjem. Læs mere om dette emne i de følgende afsnit.

Forskellen mellem ægte og afbalanceret selvforsyning med energi

Huse, der selv producerer en stor del af den energi, de har brug for - f.eks. via elektricitet eller varme fra et solcelleanlæg - kan betegnes som selvforsynende med energi. Det er vigtigt at påpege forskellen mellem "ægte" og "balancemæssig" selvforsyning.

  • En ægte selvforsynende energiforsyning: Hvis et hus rent faktisk dækker sit energibehov helt selv, er det såkaldt selvforsynende med energi. Derfor er det ikke nødvendigt at tilslutte den eksterne el- eller varmeforsyning.
  • Balance-selvforsynende energiforsyning: Hvis de årlige energigevinster i en selvforsynende bygning stort set svarer til forbrugsværdierne, kaldes dette for balanceret selvforsynende energiudnyttelse. Et godt eksempel er det såkaldte nulenergihus, som selv producerer lige så meget energi, som det forbruger.
Billedet viser solrørskollektorer til produktion af varme og elektricitet fra vedvarende energikilder til kommuner og kvarterer.
© Viessmann

Bygninger, hvis energibalance er i balance - dvs. som er selvforsynende med energi - er ikke automatisk uafhængige af ekstern forsyning. Det skyldes, at der er en sæsonbestemt forskel mellem energiproduktionen og spidsbelastningsefterspørgslen: Mens solcelleanlægget producerer et overskud om sommeren, er udbyttet om vinteren knap nok til at dække den øgede efterspørgsel i de kolde måneder. Ubalancen kan udlignes ved at ty til eksterne energileverandører. Boligejerne er ikke helt selvforsynende på denne måde. Tekniske løsninger som f.eks. varme- og strømlagringssystemer fra Viessmann kan afhjælpe dette. De tekniske krav til deres anvendelse er forklaret nedenfor. Lagringsløsninger øger en bygnings grad af selvforsyning betydeligt - og dermed dens egen energiuafhængighed.

Selvforsyningsgrad: Trin for trin mod energiuafhængighed

En bygnings energimæssige selvforsyning kan differentieres med en angivelse i grader. Den såkaldte selvforsyningsgrad sammenligner den nødvendige energi med den selvproducerede energi og giver en numerisk værdi. Jo højere tallet er, jo større er energiafhængigheden. Omvendt betyder det, at jo højere grad af selvforsyning, jo mindre afhængighed af det offentlige net, energileverandørerne og de priser, der skal betales for fossile brændstoffer på verdensmarkedet. For hver enkelt bygningsenhed kan der skelnes mellem grader af selvforsyning på følgende områder:

  • Elektricitet
  • Varme
  • Samlet energi

Et hus kan være 100 procent selvforsynende med elektricitet - det behøver derfor ikke at være tilsluttet det offentlige elnet og behøver ikke at købe forsyningsydelser. Men det siger ikke noget om selvforsyning med hensyn til produktion af varme og varmt vand. I denne tid med svingende brændstofpriser og bevidsthed om klimabeskyttelse er målet at være så selvforsynende som muligt. Selv om der ikke umiddelbart opnås "reel" og 100 % selvforsyning med hensyn til den samlede energiefterspørgsel: En trinvis gennemførelse af dette mål undgår høje omkostninger i fremtiden og bidrager til at opfylde klimabeskyttelsesmålene.

Billedet viser en familie ved siden af en solfangerflade udenfor i solen
Foto: © Anatoliy Gleb / Shutterstock.com

Energiselvstændighed i nye bygninger: forudsætninger, planlægning og muligheder

At opnå selvforsyning med energi i nye bygninger kræver god planlægning. Det skyldes, at alle bygningens komponenter skal være optimalt koordineret med hinanden. For eksempel skal overfladerne i klimaskærmen miste meget lidt energi, mens gennemsigtige komponenter som vinduer og døre skal lukke meget solenergi ind i huset om vinteren. De installerede elektriske apparater skal også fungere særligt effektivt for at reducere elforbruget til et minimum. Hvis disse forudsætninger er opfyldt, er der gode chancer for, at en bygning også kan drives med et lavt elforbrug ud fra et økonomisk synspunkt.

Særlige simuleringsprogrammer gør det muligt at tage hensyn til potentielle interaktioner i den senere forsyning allerede i planlægningsfasen. Længe før grundstenen lægges, kan det strukturelle fundament og de tekniske forhold således fastlægges på en sådan måde, at der opnås en optimal, selvforsynende energiforsyning.

Tre kombinationer til sammenligning: Tre kombinationer af installerede komponenter kan bruges til at se nærmere på den selvforsynende varme- og strømforsyning i et nybygget hus:

  • Fotovoltaik og solvarme
  • Fotovoltaik og varmepumpe
  • Fotovoltaik og brændselsceller

Selvstændig opvarmning med solceller og solvarme: Uafhængig varmeforsyning hele året rundt takket være solenergi

Solceller (PV) i kombination med solvarme dækker et hus' årlige varmebehov. Det gør solvarmeanlægget først og fremmest ved hjælp af solfangere med et stort areal, som er installeret på taget og sender varmeudbyttet til en varmelagertank. Dette er en vandlagertank til enfamiliehuset. Dette gør det muligt at lagre varmeenergien i lang tid, inden den i stigende grad anvendes til opvarmning og varmt vand i de kolde måneder. Det anvendte varmesystem trækker simpelthen varmen direkte fra lagertanken for at opvarme rum og drikkevand. Hvis forholdene er gunstige, kan husejere, der opvarmer selvforsynende på denne måde, klare sig frem til foråret med den lagrede energi uden at skulle sætte et ekstra varmeanlæg i drift.  

Selvforsynende opvarmning med varmepumpe og solceller

Et af de mest populære og lovende opvarmningssystemer er varmepumpen. Den udvinder varme fra termisk miljøenergi og kan endda bruges til køling om sommeren. For at udnytte den termiske energi i luften, jorden eller vandet skal den bruge elektricitet - det ideelle udgangspunkt for selvforsyning med energi. Fordi et solcelleanlæg leverer denne elektricitet praktisk talt gratis, og varmepumpen henter den direkte fra solcelleanlægget. Overskuddet fra solfangerne på taget kan gøres tilgængeligt i de kolde måneder ved hjælp af et eloplagringssystem. Den følgende video viser, hvordan den nye Vitocal-varmepumpe fungerer sammen med solceller og lagring i det digitalt forbundne system:  

I kombination øger varmepumpe og solcelleanlæg selvforsyningen med energi - forudsat at bygningen er godt isoleret, og at de elektriske apparater, der anvendes i husstanden, ikke er unødvendige "strømslugere". Desuden skal solcellemodulerne og solcelleanlæggets elopbevaring være tilstrækkeligt store til at sikre forsyningen selv i den mørke årstid.

Energiselvstændighed i et enfamiliehus - hvad kan betale sig og hvornår?

Teknisk set kan en fuldstændig selvforsynende varme- og elforsyning kun betale sig, hvis solfangerne og lagertankene er meget generøst dimensioneret. Forholdet mellem de sparede energiomkostninger og den oprindelige investering skal derfor ligge inden for et vist interval, for at det er muligt at afskrive. For enfamiliehuse er det derfor generelt uøkonomisk at stræbe efter 100 % selvforsyning. Her er det tilrådeligt at opnå en så høj grad af selvforsyning som muligt og stadig - om end kun i spidsbelastningsperioder - at være tilsluttet det offentlige el- og varmenet for elektricitet og varme. Multi-familiehuse, kommuner og industriejendomme kan derimod drage fordel af den større økonomiske og tekniske indsats, der er nødvendig for at blive 100 % selvforsynende, og det på lang sigt. Det kræver god planlægning og ansvarlig udnyttelse af de tekniske muligheder og egne ressourcer. 

Tips: Sådan opnår du selvforsyning med energi i dit eget hjem

For at leve energieffektivt i hverdagen og øge sin uafhængighed af netleverandører og deres priser er selvforsynende opvarmning en ideel løsning. Men hvad nu, hvis forudsætningerne for en større modernisering ikke er opfyldt i første omgang? Eller hvis du allerede driver en varmepumpe med solceller som beskrevet, men stadig ønsker at ændre dine vaner yderligere? De følgende tips vil hjælpe dig med at gøre dit hjem mere uafhængigt og selvforsynende med energi.

Kontroller energileverandørerne, og skift om nødvendigt: Valget af grønnere gas og elektricitet fremmer udbredelsen og anvendelsen af vedvarende energi. Derfor er det værd at prøve kræfter med dine egne udbydere og overveje at skifte, hvis det er nødvendigt. For det er her, vi bestemmer, hvor den energi, vi forbruger, kommer fra, og hvilke kilder den kommer fra.  

Fokus på energieffektivitet for husholdningsapparater: Det er ikke kun værd at være opmærksom på effektiviteten, når det drejer sig om opvarmning: Har du planer om at købe en ny vaskemaskine, et nyt køleskab eller andre apparater til køkkenet og hobbyrummet? Se derefter på energieffektivitetsklassen og på, hvor meget elektricitet apparaterne bruger. Intet er mere effektivt end at lukke energihuller på lang sigt og trække stikket ud af fortidens energislugere.

Opvarm mindre og mere fornuftigt: Selv det mest effektive og eksemplariske varmesystem kan spare endnu mere, hvis det bruges med måde og tilpasses optimalt til det reelle behov for varme og varmt vand. Den billigste energi er trods alt den energi, der ikke forbruges i første omgang. Når vi nu taler om indstillinger, så udnyt nutidens smarte hjem og intelligente systemstyringsteknologi for at spare energiomkostninger. Viessmann kan hjælpe dig her med innovative løsninger til regulering og styring af energigeneratorer.

Spare på varmt vand: Har vi virkelig brug for alt det varme vand, vi bruger hvert år? Især når det gælder varmt vand, kan der spares meget energi ved en simpel ændring af vaner - både af hensyn til miljøet og din egen pengepung. Så når du tænker på selvforsynende opvarmning, skal du også tænke på selvforsynende vandforbrug. Der findes f.eks. intelligente brusehoveder og andre metoder til at optimere forbruget af varmt vand.  

Energirenovering: Der er mange muligheder for at optimere energieffektiviteten i dit eget hjem. Fra hydraulisk afbalancering af varmesystemet til bedre isolering af facader og vinduer. Dette udnytter ikke kun besparelsespotentialet, men øger også værdien af din egen ejendom. Få mere at vide om de enkelte muligheder i vores energieffektivitetsguider, f.eks.