Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Køb af en varmepumpe - større effektivitet, lavere omkostninger

Anmod om rådgivning nu
Køb af en varmepumpe

Ved at købe en varmepumpe sparer du varmeudgifter på lang sigt. Læs her alt, hvad du skal vide om køb af Viessmann varmepumper og de muligheder, de tilbyder

Med en varmepumpe kan du udnytte miljøenergi på en yderst effektiv måde. Det skyldes, at denne energi - som alligevel er tilgængelig og gratis - er den energikilde, der bruges til at opvarme huset og brugsvandet til en behagelig temperatur. Inden boligejere køber en varmepumpe, er det nyttigt at kende svarene på et par spørgsmål. Et af dem vedrører typen af varmepumpe.

Varmepumpetyper - sammenlign før du køber

På samme måde som "bil" er en fællesbetegnelse for mange forskellige modeller og stilarter, er "varmepumpe" en paraplybetegnelse for opvarmningssystemer, der bruger miljøet som varmekilde. De forskellige kilder og den sofistikerede teknologi gør det muligt for boligejerne at finde det varmesystem, der passer dem bedst, og som giver dem varme på en pålidelig og økonomisk måde. Den følgende sammenligning af varmepumper giver en første vejledning om, hvornår det er værd at investere i en bestemt type varmepumpe. Hvilke fordele er der ved en luftvarmepumpe, og hvor kan en jordvarmepumpe bruges mest økonomisk? Du kan få mere at vide om ligheder og forskelle her.

Fælles træk ved alle varmepumper

Som navnet antyder, genererer dette varmesystem varme ved at sætte en gas under tryk på samme måde som en luftpumpe. Uanset hvilken varmekilde varmeanlægget anvender, er kølekredsløbsprocessen kernen i alle varmepumper. Før den omgivende varme (luft, geotermisk energi eller vand) kan bringes til den ønskede temperatur, kommer den ind i rør og når frem til en varmeveksler, som kølemidlet strømmer igennem. På grund af sine særlige materialeegenskaber fordamper kølemidlet ved lave temperaturer. Den varme, der genereres i denne proces, er for lav til brug for opvarmning og varmt brugsvand, og det er her, at den eldrevne kompressor kommer ind i billedet for at hæve temperaturen. Du kan se, hvordan hele processen ser ud i detaljer i afsnittet Sådan fungerer en varmepumpe.

Forskelle mellem varmepumper

Enhver, der køber en varmepumpe, bør gøre sig bekendt med en af de vigtigste forskelle mellem de forskellige typer: hvilken varmekilde der anvendes. Det er i sidste ende også afgørende for, hvor varmepumpen installeres. Ud over luften, udsugningsluften og grundvandet kan en varmepumpe også udvinde varme fra jorden. I tilfælde af et isenergilager kan alle tre varmekilder levere den nødvendige energi. Hvilken af disse varmekilder der er mest egnet, afhænger af de individuelle omstændigheder. Luftvarmepumper anvendes meget hyppigt i praksis, hvilket bl.a. skyldes deres relativt hurtige installation. Her spiller prisen naturligvis også en vigtig rolle. Når alt kommer til alt, er en luftvarmepumpe den mest økonomiske måde at opvarme med miljøenergi på.

Luft til vand varmepumper er blandt de mest udbredte varmepumper. Det skyldes både deres enkle og hurtige installation og deres relativt lave investeringsomkostninger. En konventionel luft til vand varmepumpe udvinder varme fra udeluften og hæver den til den ønskede temperatur gennem kølekredsløbsprocessen. Afhængigt af modellen kan apparaterne installeres enten udendørs eller indendørs. Ved monoblok-apparater, der installeres udendørs, er kølemiddelkredsløbet helt indbygget i varmepumpen. Den producerede varmeenergi transporteres ind i bygningen med opvarmningsvand. Ved split-varmepumper er kølemiddelkredsløbet adskilt. Varmen transporteres via køelledning til det indre af bygningen, hvor fordamperens varmeveksler er placeret. Dette garanterer, at udendørsenheden er frostfri, selv i tilfælde af strømsvigt.

En særlig form for luft til vand varmepumpe er kendt som en fraluftsvarmepumpe. I stedet for udeluft bruger denne varmepumpe afkastluften fra rummene, som har tendens til at være meget varmere. Det betyder, at kompressoren har mindre arbejde at gøre for at nå de nødvendige temperaturer. Luftmængden er dog normalt begrænset, hvilket betyder, at monotilstandsdrift ikke er mulig. Som regel anvendes disse typer varmepumper til meget små varmebelastninger.

Sammenlignet med udeluften er den geotermiske varme relativt høj under en vis dybde. Desuden forbliver den konstant om vinteren, selv når det øverste jordlag allerede er frosset. Jordvarmepumper arbejder meget effektivt og opnår en COP på op til 5,0. Der er to grundlæggende metoder at vælge imellem, når det drejer sig om at udvinde jordvarme. Hvis pladsen er begrænset, er jordvarmesonder den bedste løsning. De sænkes lodret eller skråt ned i jorden gennem boringer og udtrækker varme fra jorden i en dybde på 40-100 meter.

Som et alternativ til jordvarmesonderne behøver jordvarmekollektorer kun en lav dybde på ca. 1 til 2 meter, dvs. under frostgrænsen. Til gengæld kræver de betydeligt mere plads på grund af deres horisontale og store areal. Du kan få nærmere oplysninger om, hvordan varmen genvindes, i afsnittet Sådan fungerer en jordvarmepumpe.

  

Hvilken varmepumpe skal jeg købe til hvilket hus?

Når man overvejer, hvilken type varmepumpe der er den rette, må man aldrig glemme varmekilden. For mens luftvarmepumper anvendes næsten overalt, giver det ikke mening eller er måske ikke engang tilladt at drive en jordvarmepumpe alle steder. Der skal bores boringer til installation af jordvarmesonderne. Dybe boringer er i princippet omfattet af minelovgivningen og skal anmeldes til den kompetente myndighed.

Dette gælder også for jordvarmesonderne til jordvarmepumper, og derfor er disse systemer ikke egnede til alle boliger. Ud over varmekilden er det også vigtigt at se på, hvilket varmesystem der er installeret. Hybridvarmepumper er f.eks. særligt velegnede til radiatorvarmeanlæg med højere temperaturer.

Køb af en jordvarmepumpe uden boretilladelse

Hvis boligejere stadig ønsker at drage fordel af fordelene ved en jordvarmepumpe på trods af den manglende boretilladelse, kan de skifte til overfladekollektorer. Disse kræver dog, at der er tilstrækkelig ledig plads til rådighed til deres installation. Præcis hvor stort arealet skal være, afhænger af faktorer som f.eks. jordens beskaffenhed og naturligvis husets varmebehov. Som tommelfingerregel bør solfangerarealet være halvanden til to gange så stort som det boligareal, der skal opvarmes. Desuden bør solfangerområdet ikke bebygges, så jorden kan regenerere hurtigere ved hjælp af sol og regn.

Som et alternativ til overfladekollektorer kan forbrugerne også bruge grøftekollektorer, som på grund af deres udformning opnår en meget højere udvindingshastighed pr. kvadratmeter.

Billedet af grønne træer i skoven symboliserer de miljømæssige fordele ved en varmepumpe
Foto: @ frytkownica / Shutterstock.com

Fordele ved en varmepumpe

Lydsvag, pålidelig og økonomisk. For mange mennesker er en varmepumpe stadig det optimale opvarmningssystem, da den bruger gratis miljøenergi, som alligevel er til rådighed, og gør den velegnet til opvarmning og varmt brugsvand. Desuden støtter staten aktivt købet af varmepumper med attraktive tilskud. Fordelene ved en varmepumpe kan i det væsentlige inddeles i tre kategorier: økonomiske, miljømæssige og økonomisk-politiske fordele.

For få år siden blev opvarmning med elektricitet stadig anset for at være uøkonomisk og uøkologisk, fordi effektivitetstabet var meget stort, og elektriciteten hovedsagelig blev produceret af kul. Siden da er de fleste varmepumper imidlertid blevet meget effektive og holder varmeudgifterne på et permanent lavt niveau. En af hovedårsagerne til dette er miljøenergi som varmekilde. I modsætning til naturgas og olie er miljøenergi ikke underlagt økonomiske eller politiske udsving. Og vigtigst af alt, den er altid tilgængelig og gratis.

Andre økonomiske fordele ved en varmepumpe er dens lave vedligeholdelsesgrad og de attraktive tilskud fra staten. I afsnittet om tilskud til varmepumper forklares det, hvordan man ansøger om disse.

  

Et andet punkt, der taler for at købe en varmepumpe, er den høje driftssikkerhed og muligheden for at få billig varmepumpeelektricitet. Desuden er de fleste Viessmann-varmepumper i stand til at sænke temperaturen i de varmere måneder af året ved hjælp af den aktive og passive kølefunktion. Andre økonomiske fordele ved en varmepumpe er:

  • Ingen omkostninger til en skorstens- og røggasinspektør
  • Stigning i ejendommens værdi ved salg
  • Opfylder alle EnEV-krav for nybyggeri og renoverede ældre bygninger

Effektivitet spiller en meget vigtig rolle ved køb af et varmesystem. Med den stigende miljøbevidsthed kommer  energieffektivitet imidlertid også mere og mere i fokus. Hvis du investerer i en varmepumpe i dag, yder du også et stort bidrag til at reducere den skadelige drivhusgas CO₂.

Varmepumper anvender vedvarende energi til opvarmning og kræver kun en lille mængde elektrisk energi, hvilket betyder mindre behov for udvinding og forbrænding af fossile brændstoffer. CO₂-balancen for den elektricitet, der bruges til opvarmning, er betydeligt lavere sammenlignet med andre fossile opvarmningssystemer. Hvis der også tilføjes naturlig drivkraft, kan en varmepumpe fungere helt uden kulstofemissioner.

Ud over de lavere investeringsomkostninger i forhold til andre varmepumper har luftvarmepumper yderligere fordele. Eftermontering er mulig når som helst, uden at der skal indhentes en officiel godkendelse. Desuden har en luftvarmepumpe et meget lille fodaftryk, hvilket gør den velegnet til både nybyggeri og moderniseringsprojekter.

Hvis der er mulighed for at anvende en jordvarmepumpe, bør boligejerne overveje at købe en sådan. På grund af deres konstant høje udgangstemperaturer året rundt arbejder disse varmepumper meget effektivt.  

I det væsentlige kan varmen udvindes fra jorden på to måder - hvis pladsen er begrænset, er jordvarmesonder, der er sænket dybt ned i jorden, velegnede. Hvis det hus, der skal opvarmes, derimod har en tilstrækkelig stor have, som ikke er bebygget, er jordvarmeføler et fornuftigt alternativ. Disse er i lighed med gulvvarme placeret under det øverste jordlag. Herfra udtrækker de varmen fra jordlaget og overfører den til fordamperen. Ud over overfladekollektorer er der også mulighed for at anvende gravekollektorer. Disse kræver betydeligt mindre plads.

Før du køber - varmebehov og radiatorer

Varmepumper bruger ikke kun forskellige varmekilder, men fås også i mange ydelsesområder. Før boligejere køber en varmepumpe, bør de overveje mindst to aspekter - deres varmebehov og brugen af varmepumpen. Varmebehovet vil variere afhængigt af bygningens energistatus og brugernes adfærd. For at varmepumpen kan arbejde så effektivt som muligt, bør den konstrueres i overensstemmelse hermed.

Det andet aspekt vedrører brugen. En varmepumpe kan drives i enten mono- eller dualtilstand. Mens de fleste nye bygninger kan klare sig med en enkelt varmepumpe, vælger mange boligrenovatorer ofte en kombineret løsning, når de moderniserer. Her arbejder varmepumpen sammen med det eksisterende, intakte varmesystem og tilbyder anlægsejerne ikke blot en sikker varmeforsyning, men også en ekstremt høj grad af fleksibilitet med hensyn til brændselspris.

I vores rådgivningssektion finder du flere tips om Indkøb af et nyt varmeanlæg.

Til produktsortimentet

De rigtige radiatorer

For at opnå en økonomisk drift er det ikke kun ydelsen, der skal være rigtig. Radiatorerne og selve bygningen skal også være så velegnet til varmepumpen som muligt. To forudsætninger for en effektiv drift i monotilstand er radiatorer, der kan klare lave fremløbstemperaturer, og gunstige bygningsenergiværdier. I praksis har gulvvarme kombineret med en varmepumpe vist sig at være meget effektiv.

Det ideelle tidspunkt at købe

Før boligejere køber en varmepumpe, bør de overveje tidspunktet nøje. For at undgå at påvirke komforten er det tilrådeligt at vælge de varmere måneder af året til en ekspertrådgivning, køb, installation og idriftsættelse. Det er den tid, hvor efterspørgslen efter varme og varmt brugsvand er meget lav.

Produktsortiment