Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Balancering af hydraulisk varmeanlæg reducerer energiforbruget

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser en radiator med ViCare-termostat som et symbol på hydraulisk afbalancering

Et hyppigt forekommende problem er, at radiatorerne ikke bliver ordentligt varme, eller at varmen fordeles ujævnt til de forskellige rum i huset. Derfor kan det være iskoldt i køkkenet og varmt i badeværelset. Dette er et tegn på, at varmeanlægget ikke er indstillet optimalt. En proces, der kaldes hydraulisk afbalancering, kan løse dette problem. Dette bør udføres af en varmeinstallatør.  

Oplysninger til ejere af varmeanlæg

Hydraulisk balancering skal udføres efter installation af et varmesystem, uanset om det er i et nybyggeri eller som led i et moderniseringsprojekt. Dette gør det muligt at tilpasse systemet til de individuelle varmebehov.  

Hvorfor er det nødvendigt med hydraulisk afbalancering?

Hydraulisk afbalancering sikrer, at der altid er den korrekte mængde opvarmningsvand i hver radiator. Som følge heraf fordeles varmen meget mere jævnt i bygningen. Dette øger ikke blot komforten, men sikrer også, at den anvendte energi kan bruges meget mere effektivt til opvarmning og varmt vand. Dette skyldes, at hydraulisk afbalancering af varmesystemet øger energieffektiviteten med op til 15 procent. Dette er blevet bevist af uafhængige undersøgelser. Hvis varmesystemet fungerer bedre og mere effektivt, betyder det også, at energiforbruget og i sidste ende varmeudgifterne kan reduceres.

Generelt tager vand altid den vej, hvor der er mindst mulig modstand. Derfor forsynes radiatorerne tæt på varmegeneratoren med mere opvarmningsvand end radiatorerne længere væk. Derfor skal den vandmængde, der strømmer gennem dem, begrænses. Hydraulisk balancering gør dette.

Hvad er proceduren for hydraulisk afbalancering?

Som tidligere nævnt er hydraulisk balancering grundlæggende nødvendig for at forsyne alle radiatorer i et system med den nøjagtige mængde varme, der er nødvendig for det pågældende rum. For at opnå dette skal varmesystemet justeres efter behovet. For at gøre dette skal flowet af opvarmningsvand gennem rørledningerne til de enkelte radiatorer, pumpehastigheden og indstillingerne for varmegeneratorer kalibreres præcist til hinanden. Hydrauliske balanceringsforanstaltninger påvirker varmerørene, alle ventiler og alle pumper.    

Dette sikrer, at intet rum er under- eller overophedet, og at varmeenergien anvendes effektivt. Desuden reducerer hydraulisk afbalancering støjgener forårsaget af for høje strømningshastigheder i systemet.  

De enkelte trin i den hydrauliske balanceringsproces

Som regel tilkaldes en installatør til at udføre en hydraulisk afbalancering. Først og fremmest beregner installatøren varmebehovet i de enkelte rum. Til dette formål skal de installerede radiatorers ydelse og beboernes faktiske varmebehov bestemmes. Desuden beregner installatøren den optimale fremløbstemperatur for systemet samt den nødvendige vandmængde til hver enkelt radiator. Der findes særlig software til dette formål.

De enkelte systemkomponenter justeres derefter på grundlag af de indsamlede data. Disse skal være præcist koordineret med hinanden og være tilpasset til forholdene i varmeanlægget som helhed samt til bygningen.

Normalt vil en overdimensioneret varmepumpe og en høj fremløbstemperatur sikre en jævn fordeling af varmen. Men det betyder også en overforsyning af opvarmningsvand. Resultatet er et unødvendigt højt energiforbrug og for høje varmeudgifter. Den hydrauliske balanceringsproces vil også afdække eventuelle dimensioneringsproblemer som disse. Hydraulisk balancering kan betragtes som en succes, når alle radiatorer drives med samme vandtryk, uanset deres afstand fra varmegeneratoren.  

Fordele ved hydraulisk balancering

  • Optimering af hele varmesystemet
  • Energibesparelser på op til 15 procent eller økonomiske besparelser på op til 300 euro om året
  • Forbedret varmekomfort
  • Reduceret strømningsstøj

Potentielle besparelser for dig

Du kan opnå større effektivitet uden yderligere installationsarbejde eller materialeudgifter, blot ved at bruge de korrekte indstillinger for varmekredse og varmegenerator, hvilket betaler sig selv inden for det første år. Følgende eksempel illustrerer præcis, hvad der kan spares:

  • Varmeanlæg med et varmeforbrug på 25.000 kWh/a = 2500 m³ gas/a eller 2500 liter fyringsolie pr. år
  • Besparelse ved hydraulisk balancering: op til 325 m³ gas/a, svarer til en besparelse på ca. 300 euro i energiomkostninger pr. år

Oplysninger til installatører

De følgende oplysninger er især rettet mod vores specialiserede partnere og indeholder oplysninger om Viessmann-løsninger, der letter den hydrauliske afbalancering.

Hydraulisk afbalancering
Foto: © SpeedKingz / Shutterstock

Innovative løsninger til hydraulisk afbalancering

Viessmann tilbyder to løsninger til fritliggende og dobbelthuse for at udnytte fordelene ved hydraulisk afbalancering. Med ViCare radiator- og gulvtermostater er det muligt at udføre den digitalt og fuldt automatiseret. Optimeringsforanstaltningen kan udføres på traditionel vis med Vitoset Balance Card.  

Automatisk afbalancering med intelligente termostater

Med ViCare radiator- og gulvtermostater er den hydrauliske afvejning nemmere og hurtigere end tidligere. Det eneste, der kræves, er at udskifte alle konventionelle termostater med intelligente ViCare-komponenter og forbinde dem med varmegeneratoren via Viessmann elektronikplatformen eller en Vitoconnect-grænseflade. Styringen er derefter meget enkel via ViCare-appen. Funktioner som f.eks. registrering af vinduesåbning og muligheden for at indstille individuelle tidsprogrammer øger yderligere komforten for beboerne.

Få mere at vide om ViCare

Indstilling af flowhastigheden med Vitoset Balance Card

Termostatventilerne indstilles med Vitoset Balance Card på baggrund af rummets størrelse og bygningens alder direkte ved radiatoren. I kun tre trin justeres flowhastigheden optimalt, og der sikres en jævn tilførsel til varmefladerne:

Placer Balance Card med hakket på ventilen.

  • Drej ventilen med kortet, og indstil rumstørrelsen i henhold til bygningens alder.
  • Overfør summen af de enkelte ventilindstillinger til parametreringen af varmepumpen.