Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Korrekt indstilling af varmekurven

Anmod om rådgivning nu
Woman drinks coffee and relax on vintage sofa at home near the window. Interior decoration in living room ; Shutterstock ID 527507128; Purchase Order: 093
Med den korrekte indstilling af varmekurven får du den rigtige temperatur i hjemmet. Foto: Shutterstock / Oksana Yurlova

Rumtemperaturen kan ikke kun ændres ved hjælp af den termostaterne på radiatorerne, men også ved hjælp af varmeanlægget. Det er dog kun ejere af varmeanlæg, der har denne mulighed. De, der bor i lejeboliger, skal stadig indstille den ønskede temperatur via termostater.

En justering af varmekurven sikrer ikke kun, at den ønskede temperatur opnås, men kan også øge den termiske komfort og reducere varmeudgifterne.

Hvad er en varmekurve?

Opvarmningskarakteristikken, som varmekurven kaldes i fagsprog, er den grafiske repræsentation af en matematisk formel. Den beskriver forholdet mellem udetemperaturen og fremløbstemperaturen. Det betyder, at hvis udetemperaturen ændrer sig, har dette en direkte virkning på fremløbstemperaturen.

Sidstnævnte er temperaturen på det opvarmningsvand, der strømmer fra varmegeneratoren til radiatoren eller til et områdevarmesystem. Fremløbstemperaturen har en betydelig indflydelse på et varmesystems effektivitet og er derfor en vigtig faktor ved justering af en varmekurve.

Den bør ikke indstilles for højt eller for lavt. Hvis den er indstillet for højt, vil fremløbstemperaturen øge varmetabet, og hvis den er indstillet for lavt, forhindrer den huset i at blive tilstrækkeligt varmt.

For at finde den optimale fremløbstemperatur er det værd at afprøve forskellige indstillinger. Det er tilrådeligt at oprette en logbog, hvor indstillinger, fremløbstemperaturer og udetemperaturer noteres. Du bør også konsultere en installatør, der kan hjælpe dig med at finde de rigtige værdier.

Justering af varmekurven udføres kun på varmeanlæg med vejrkompenserede reguleringer. I disse systemer er udetemperaturen den reguleringsvariabel, som fremløbstemperaturen reagerer på ved ændringer.

Kort sagt: Jo lavere udetemperaturen er, jo højere fremløbstemperatur. Disse varmeanlæg har en eller flere udetemperaturføler til registrering af udetemperaturen.

Ud over udetemperaturen skal der også tages hensyn til den indstillede temperatur eller den indstillede rumtemperatur, når varmekurven justeres. Dette er den angivne ønskede temperatur for rummene. Hvis temperaturen falder under denne indstillede værdi, skal der løbe varmt opvarmningsvand til radiatorerne, hvis varmekurven er blevet indstillet optimalt.

Justering af varmekurven

For at justere varmekurven har anlægsejerne to vigtige variabler til rådighed: hældningen og niveauet af varmekurven.

Varmekurvens hældning

Varmeproducenten bruger hældningen til at bestemme, hvor kraftigt den skal ændre fremløbstemperaturen, når udetemperaturen ændrer sig. Hældningen kan være meget stejl eller meget flad. Dette afhænger bl.a. af den ønskede rumtemperatur og bygningens energistatus.

Hvis det hus, der opvarmes, kun mister lidt varme takket være god isolering, er en flad kurve tilstrækkelig. Hvis der derimod er et betydeligt varmetab gennem bygningen, skal hældningen indstilles stejlere for at undgå tab af varme.

Niveauet på varmekurven

Mens hældningen påvirker opvarmningskurvens opførsel, giver niveauet mulighed for at korrigere fremløbstemperaturen jævnt opad eller nedad. Konkret betyder det, at hvis rummene er køligere, end du ønsker, skal niveauet for varmekurven hæves. Hvis det derimod er for varmt, er det korrekt at sænke niveauet.

Hvis du har en varmegenerator med vejrkompenseret styring fra Viessmann, kan du med få trin justere varmekurven og dermed påvirke varmegeneratorens varmeegenskaber. Måden, du gør det på, er stort set identisk for alle varmegeneratorer og er beskrevet i de respektive brugsanvisninger.  

Sådan justeres varmekurven korrekt

  1. Tryk på "Menu" eller på menusymbolet i venstre hjørne
  2. Klik derefter på 'Rumklima' (opvarmning)
  3. Vælg nu den ønskede 'Varmekreds'
  4. Tryk på 'Varmekurve'
  5. Foretag justeringer på hældningen eller niveauet og godkend herefter

Grafen viser tydeligt ændringen af varmekurven, så snart du ændrer værdien for hældningen eller niveauet. De tildelte indstillede fremløbstemperaturer for varmekredsløbet (vist på den lodrette akse) vises som funktion af forskellige udetemperaturer (vist på den vandrette akse).

Hvilken værdi du indstiller for hældning og niveau afhænger af mange faktorer; derfor er det ikke muligt at give et generelt svar på dette. Ud over en bygnings isolering spiller også typen af radiatorer, der er installeret, en rolle.

Ikke desto mindre kan følgende standardværdier for hældningen anvendes som en rettesnor:

  • 0,3 til 0,5 i et velisoleret hus med gulvvarme
  • 1,0 til 1,2 i et velisoleret hus med radiatorer
  • 1,4 til 1,6 for et ældre, fritliggende hus med radiatorer

Der kan foretages følgende justeringer af varmekurveniveauet i et eksisterende system:

  • Hvis rumtemperaturen generelt er for lav: Forøg niveauet
  • Hvis rumtemperaturen er for lav, især på kolde dage: øg hældningen
  • Hvis rumtemperaturen er for lav om foråret/efteråret, men tilstrækkelig på kolde dage: forhøj niveauet og sænk hældningen.
  • Hvis rumtemperaturen er for høj i foråret/efteråret, men tilstrækkelig høj på kolde dage: sænk niveauet og øg skråningen.

Ved at optimere varmekurven kan anlægsejere sikre, at deres varmegenerator kun producerer så meget varme, som der er brug for, for at nå den ønskede rumtemperatur. Ud over den øgede komfort (ikke længere at være for kold eller for varm), som dette medfører, er der især økonomiske fordele at hente. Da der er brug for mindre energi i form af brændstof, reduceres varmeudgifterne på lang sigt.

For at opnå det bedste resultat og undgå mulige fejl, anbefales det at konsultere en installatør, når du justerer varmekurven for første gang. Med vores lokale partnersøgning kan du finde en installatør i nærheden af dig i løbet af få trin.