Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Gasfyr - pålidelig og fleksibel at bruge

Anmod om en gratis konsultation
Fremtidssikre Vitodens gasfyr - på billedet ses en pige ved siden af en Viessmann Vitodens gasfyr.

Viessmann tilbyder varmesystemer med gas og hybrid varmesystemer til ejerlejligheder, villaer og større boligbyggerier, uanset om det drejer sig om et nybyggeri eller et moderniseringsprojekt. Anvendelse af de nyeste teknologier sikrer, at en bred vifte af behov kan opfyldes, samtidig med at der tilbydes komfortabel opvarmning med enten naturgas eller LPG.

Gasfyr: kompakt, alsidig og effektiv

Viessmann-gasfyr eller gaskedel, som din installatør ville sige, er kendt for deres ekstremt kompakte design og højeffektive drift ved hjælp af kondenseringsteknologi.  

Især ejere af villaer og små lejlighedsbyggerier nyder godt af Viessmanns brede produktsortiment til private hjem. Uanset om man vælger en kompakt enhed i form af et vægmonteret gasfyr eller et gulvstående gasfyr med indirekte solvarme: Med en nominel varmeeffekt på op til 80 kW kan Viessmann-gasfyr til enhver tid opfylde varmebehovet effektivt og pålideligt.

Detaljerede oplysninger om kondenserende gasfyr findes i afsnittet om gasvarme med kondenserende teknologi. Er du interesseret i den gennemprøvede konventionelle opvarmningsteknologi i ydelsesområdet 405 til 2000 kW, finder du alle vigtige oplysninger i afsnittet om lavtemperatur-gasfyr.

Effektiv kondenseringsteknik

Alle Viessmann-gasfyr opfylder de EU-dækkende krav til effektiv kondenseringsteknik. Op til 98 procent af den anvendte energi bliver omdannet til varme. Til sammenligning klarer de fleste opvarmningssystemer uden kondenseringsteknologi, f.eks. lavtemperaturgasfyr, ca. 87 procent under de samme betingelser. Innovativ teknologi reducerer gasforbruget med ca. 25 procent i forhold til konventionel kondenserende teknologi. Det sparer brændstof og gør opvarmning med et gasfyr endnu mere effektiv.

Højeffektivitet gasfyr

Viessmann-gasfyr med kondenseringsteknologi omdanner op til 98 procent af den anvendte energi til varme. Hvordan dette fungerer i detaljer, og hvilke komponenter der spiller en rolle, forklares i afsnittet om funktionen og fordelene ved gaskondenseringsteknologi.

Grafen viser, hvor meget varme kondenseringsteknologi bruger sammenlignet med ældre varmesystemer.
Grafen viser, hvor meget varme kondenseringsteknologi bruger sammenlignet med ældre varmesystemer.

Gasfyr: købstips og krav

For at et gasfyr kan fungere, skal visse betingelser være opfyldt. Når disse betingelser er opfyldt, er der sikret en konstant økonomisk drift. Her kan du læse om disse krav, og hvad du skal være opmærksom på inden du køber.

Hvilket gasfyr passer bedst til mig?

Inden man som boligejer køber et gasfyr, anbefaler vi at få et overblik over de mange forskellige modeller, der findes, og de fordele, de tilbyder. I princippet betragtes kondenserende gasfyr nu som 'state of the art' og er derfor meget pålidelige. Hvis boligejerne kun har et lavt varmebehov, kan de normalt vælge et meget kompakt vægmonteret apparat, der teoretisk set endda kan passe ind i et vægskab. Kombifyr med indbygget ladebeholder, som sikrer konstant høj varmtvandskomfort, er noget bredere. Hvis boligejerne planlægger at bruge solenergi fra starten, er et kondenserende gasfyr med indbygget solvarmeladningscylinder det bedste valg.

For store bygninger og industrianlæg er gasfyr i det højere ydelsesområde værd at overveje. De anvender valgfrit kondenseringsteknologi og kan takket være kaskadefunktioner opnå en nominel varmeeffekt på op til 2000 kW.

Krav til drift af et gaskondenserende varmeanlæg

De, der ønsker at købe et gasfyr, skal også på forhånd beslutte sig for teknologien. Konventionelle gasfyr kan nu kun anvendes i undtagelsestilfælde i boligsektoren. Gasfyr med kondenseringsteknologi betragtes som det nyeste tekniske niveau. Disse er kendt for deres høje effektivitet, da de kan omdanne næsten hele brændstoffets energiindhold til varme. Hvis du vil vide mere om, hvad denne teknologi indebærer, kan du tage et kig på afsnittet om, hvordan kondenserende gasfyr fungerer. For at kunne drive et gaskondenserende varmeanlæg skal der dog være nogle krav, der skal være opfyldt.

En af fordelene ved gasopvarmning er, at systemejerne ikke behøver at opbevare brændstoffet. Naturgas leveres normalt direkte fra gastilslutningsventilen, hvilket sikrer en usædvanlig høj grad af driftskomfort. Eller sådan er det i hvert fald i de fleste tilfælde.

Selv om det især for folk, der bor i landdistrikterne, måske ikke er muligt at lægge gasledninger. Alle, der har til hensigt at købe et gasfyr, bør derfor på forhånd kontakte deres lokale gasforsyningsselskab.  

Der er ikke behov for tilslutning til det lokale gasnet, hvis gasfyret kører på flydende gas i stedet for naturgas. Det er gasser, der er blevet flydende under tryk, undertiden under meget højt tryk. De mest kendte typer flydende gas er butan- og propangas samt LPG (flydende gas) og LNG-gas (flydende naturgas). Sammenlignet med naturgas har flydende gas et højere energiindhold end naturgas. Det betyder, at et gasfyr har brug for mindre brændstof for at producere den samme mængde varme. Hvis du ønsker at købe et gasfyr, der kører på flydende gas, skal du have en tank til opbevaring af brændstoffet. Denne kan placeres enten over jorden eller nedgraves under jorden. Underjordiske tanke er dyrere at købe og skal overvåges af myndighederne.  

Nøglen til kondenseringsteknologien er udnyttelsen af kondensationsvarmen. Den genvindes, når forbrændingsgasserne afkøles, og vanddampen afgiver den latente varme. For at kondensering kan finde sted, skal systemets fremløbstemperaturer være så lave som muligt. Konkret betyder det, at det opvarmningsvand, der strømmer fra radiatorerne tilbage til fyret, skal være så koldt som muligt. Det er den eneste måde, hvorpå man kan få de varme røggasser til at kondensere. Gulvvarmeanlæg og radiatorer med store flader er særligt velegnede til denne driftsform.

Nogle komponenter i de varme røggasser er sure og kan beskadige skorstenen på lang sigt. Før boligejere køber et gasfyr med kondenseringsteknologi, skal de tænke på et passende røgrørssystem, der er godkendt til brug med dette.

Billedet viser de komponenter i et røggassystem, der er nødvendige for et gaskondenserende varmeanlæg.
Komponenter i et røggassystem, der er nødvendige for et gaskondenserende varmeanlæg.

Fordele ved at opdatere dit gasfyr

Der er stadig utallige gasfyr i brug, som anvender forældet teknologi og er en belastning, ikke kun økonomisk, men også økologisk set. Ved at opdatere dit forældede gasfyr har boligejerne mange fordele. Men for at processen kan forløbe gnidningsløst, er der et par punkter, som man skal overveje. Læs mere om incitamenter og særlige overvejelser i forbindelse med modernisering her.

Ved at vælge et kondenserende gasfyr gør boligejerne aktivt deres del for at spare på ressourcerne og mindske belastningen på miljøet. Ved at gå et skridt videre og bruge biogas kan de forbedre deres miljømæssige troværdighed endnu mere. Teknisk set er det ikke noget problem at foretage dette skift med et gaskondenserende fyr fra Viessmann. Takket være forbrændingsstyringen Lambda Pro Control tilpasser det kondenserende gasfyr sig automatisk til forskellige gastyper - herunder biogasblandinger. Ud over naturgas, biogas og flydende gas er Vitodens-produkterne også velegnede til naturgas/brintblandinger med op til 20 procent brint. De omdanner således altid den størst mulige mængde energi til varme uanset gaskvaliteten.

Et andet argument for at modernisere gamle gasfyr er muligheden for at kombinere dem med solvarmeenergi. Ethvert nyt gasfyr kan og bør kombineres med solfangere for at udnytte gratis solenergi. Viessmann-gasfyr er forberedt til tilslutning til et solvarmeanlæg. Med få enkle trin kan de skiftes fra monotilstand til dualtilstand. Solvarmeanlægget kan så levere alt varmt brugsvand og fungere som backup for varmeanlægget. Viessmanns systemdesign garanterer, at alle komponenter fungerer perfekt sammen, helt ned til den praktiske styringsenhed - endda via internettet med en app, der gør alt, hvad man kan forlange af den.

Gasfyr kan kombineres med varmepumper

Ved dobbelt drift kan et gasfyr ikke kun kombineres med et solvarmeanlæg, men også med en varmepumpe. I sidstnævnte tilfælde leverer varmepumpen ikke kun varmt brugsvand, men opvarmer også rummene. Gasfyret er tændt i spidsbelastningsperioder. Systemejere kan således opvarme deres hjem meget effektivt og rent og samtidig skåne ressourcerne. Sidst, men ikke mindst, støtter staten sådanne kombinationer med attraktive tilskud, forudsat at fyret anvender kondenserende teknologi. Et gasfyr i en ældre bygning, der suppleres intelligent på denne måde, vil give en optimal økonomisk ydeevne.

Kan man få tilskud til udskiftning af gasfyr?

Hvis du ønsker at skifte helt væk fra gasfyr, så er der forskellige tilskudsordninger du kan gøre brug af ved at skifte til fx en varmepumpe. En af ordningerne er Afkoblingsordningen. Du kan læse mere om muligheder for tilskud her.  

Gasfyr: problemfri installation

Da de fleste tilslutninger fører direkte ind i huset, er installationen af et gasfyr ret ligetil. Når boligejerne har valgt denne type opvarmningssystem, kan et fyr installeres næsten hvor som helst. De kompakte vægmonterede kondenseringsgasfyr er pladsbesparende og kan hurtigt og nemt installeres i et bryggers eller kælderrum. Mens kompakte gulvstående apparater kan installeres på et loftsrum eller i et anneksrum, kan boligejerne også nemt hænge gaskondenserende apparater op i opholdsrum. Der findes endda kondenserende gasfyr, der passer ind i et køkkenskabe.

Intet opbevaringsrum nødvendigt

Da tilslutningen er placeret direkte i huset, har boligejerne ikke brug for et opbevaringsrum eller en brændstoftank for at drive et gasvarmeanlæg. En tank er kun nødvendig, hvis de bruger flydende gas i stedet for naturgas. Denne kan f.eks. installeres i haven. En eksisterende skorsten er altid nødvendig. Ved installation eller montering på loftet er det tilstrækkeligt med en brandsikker tagudtag med en lille diameter på ca. ti centimeter. Hvis der er en skorsten til rådighed, kan røgrøret også føres via taget. Hvis gasvarmeanlægget anvender kondenseringsteknologi, skal røgrørene opfylde visse krav.

  

Billedet viser Viessmann vægmonteret gasfyr i et bryggers
Viessmann vægmonteret gasfyr i et bryggers.

Opvarmning med gas - en løsning for erhverv og kommuner

Gasfyr er en gennemprøvet teknologi, der er velegnet til mange forskellige anvendelser. Med en portefølje, der tilbyder ydelser på op til 2000 kW, har Viessmann den rigtige løsning til ethvert behov og budget.  

Kondenserende gasfyr med en effekt på op til 2000 kW til erhvervsmæssig brug

Kondenserende gasfyr udnytter desuden kondensationsvarmen fra de varme gasser og opnår dermed ekstremt høje virkningsgrader. De varme gasser ledes ikke som røggasser direkte ud i luften via skorstenen, som det er tilfældet med konventionelle gasfyr. I stedet strømmer de gennem en varmeveksler og afkøles i processen. Når gasserne afkøles, kondenserer den vanddamp, der er indeholdt i dem, og afgiver den latente kondensationsvarme. Denne bruges derefter til at opvarme opvarmningsvandet. På denne måde skal fyret yde mindre arbejde for at bringe fremløbstemperaturen op på det ønskede niveau. Kondenserende gasfyr til erhvervsmæssig brug sænker således ikke kun varmeudgifterne på lang sigt, men bidrager også til at reducere mængden af fossile brændstoffer, der forbrændes. Det betyder, at miljøet belastes betydeligt mindre.

Viessmanns avancerede gaskondenseringsteknologi er kendt for sin anvendelse af Inox-Crossal-varmevekslere af rustfrit stål. Disse er ideelt egnede til kondenseringsteknologi og findes i alle gasfyr i Vitocrossal-serien i effektområdet mellem 80 og 1400 kilowatt. Vitocrossal-kondensations gasfyr anvendes især i lejlighedskomplekser, i offentlige og kommercielle bygninger og i lokale varmenetværk. Hvilken type fyr der er bedst egnet til den specifikke anvendelse, bør afgøres gennem grundig projektforberedelse og planlægning.

Billedet viser en matrix-gasbrænder i drift.
Billedet viser en matriX-gasbrænder i drift.

Spørgsmål og svar om opvarmning med gasfyr

I tilfælde af et fyr med konventionel opvarmningsteknologi er besparelser på 15 % realistiske. Med et gammelt fyr med konstant temperatur kan besparelserne derimod være helt op til 30 procent. Hvis boligejerne vælger en kombination af gaskondenserende fyr og solvarme som led i en modernisering af varmesystemet, kan deres regninger blive op til 35 procent lavere end tidligere. Dette er altid under forudsætning af, at systemets komponenter - fyr, radiatorer, pumpe og rørsystemer - alle er tilpasset hinanden.

De, der vælger morgendagens teknologi i dag, vil være mindre afhængige af deres brændselsleverandør og vil reducere deres varmeudgifter på lang sigt. Denne teknologi findes allerede nu i følgende former:

  • Solvarme i kombination med kondenserende gasfyr. Her står solvarmeanlægget for opvarmning af varmt brugsvand og kan aflaste varmeanlægget.
  • Kondenserende gasfyr og varmepumpe. Gasfyr er kun tændt i spidsbelastningsperioder.

Du kan også finde flere oplysninger om gasopvarmning i vejledningen om gashybridanlæg.

Gasfyr brochurer og datablade  

Viessmann tilbyder et bredt udvalg af modeller, der opfylder alle krav. For detaljerede oplysninger skal du blot klikke på det respektive datablad og om nødvendigt på de yderligere produktoplysninger.

  • Vitodens 100-W vægmonteret kondenserende gasfyr og Vitodens 111-W
  • Nominel varmeydelse: 3,2 til 32 kW  
Vitodens 100-W
  • Pladsbesparende kondenserende gas-/kombifyr
  • Nominel varmeeffekt: 3.2 til 32 kW
  • Varmtvandsbeholder: 130 liter
Vitodens 111-F
  • Vægmonteret gaskondenserende fyr
  • Nominel varmeeffekt fra 49 til 150 kW
  • Som et multi-fyrsystem fra 98 til 594 kW
Vitodens 200-W
  • Kombifyr med gaskondensering og indbygget ladningscylinder i rustfrit stål
  • Nominel varmeeffekt: 2,5 til 32 kW
Billedet viser Vitodens 222-W vægmonteret gaskondensationskedel
  • Kombifyr med gaskondensering og indbygget 100 liters varmtvandsbeholder eller 130 liters varmtvandsbeholder med indbygget indirekte varmeveksler  
  • Nominel varmeeffekt: 2,5 til 32 kW
Vitodens 222-F