En af de største fordele ved en jordvarmepumpe er, at varmekilden er praktisk talt gratis. Den eneste energi, du skal købe, er strømmen til at forsyne kompressoren. Her er en kombination med et solcelleanlæg ideel, så du kan omdanne solens stråler til elektricitet. Den næsten uudtømmelige varmekilde er også med til at sikre, at prisen på råmaterialer ikke er underlagt økonomiske eller politiske udsving. Varmepumpeejere er således betydeligt mindre afhængige af deres brændselsleverandører. En jordvarmepumpe kan drives økonomisk i enten mono- eller dualtilstand. Det betyder, at i det anvendte varmesystem er det enten en eller to forskellige varmeproducenter, der står for opvarmningsvarmen og/eller det varme brugsvand.
Jordvarme og jordvarmepumpe - funktion, fordele og finansiering
Anmod om rådgivning nuHvad er jordvarme?
Jordvarme er, som ordet siger, varme fra jorden, men hvad er det særlige det jordvarme? Det forklarer vi nedenfor.
Jorden er et enormt, næsten uudtømmeligt varmelegeme og derfor bliver jordvarme en af de vigtigste varmekilder overhovedet. Fra en vis dybde har jorden en grundtemperatur på omkring ti grader Celsius. Sammenlignet med den omgivende luft er denne temperatur meget konstant. Det betyder, at selv hvis det øverste jordlag er iset til, kan jordvarmepumper fortsat arbejde effektivt, fordi forskellen mellem varmekilde- og fremløbstemperaturen forbliver relativt lille, selv om vinteren.
Hvordan fungerer en jordvarmepumpe?
Jordvarme er en vedvarende og effektiv ressource, selv om der bruges en lille mængde elektricitet til at drive selve jordvarmeanlægget, som omsætter jordvarmen til energi.
Ligesom alle andre varmepumper fungerer en jordvarmepumpe efter samme princip: Først udvindes varmeenergi fra jorden og derefter overføres den til kølemidlet. Dette fordamper og komprimeres yderligere ved hjælp af en kompressor. Derved øges ikke kun trykket, men også temperaturen. Den resulterende varme absorberes af en varmeveksler (kondensator) og ledes videre til varmesystemet. Du kan læse i detaljer om, hvordan denne proces fungerer, i artiklen Sådan fungerer jordvarmepumpen.
I princippet kan jordvarme udvindes via en jordvarmepumpe på to måder: enten via jordvarmekollektorer, der er placeret tæt på overfladen, eller via jordvarmesonder, der trænger op til 100 meter ned i jorden. Hvis der findes vand som varmekilde, anvendes jordvarmepumpe. Vi vil se på begge versioner i de følgende afsnit.
Jordkollektorer - lægges under jorden
For at udvinde den geotermiske varme med en jordvarmepumpe ved brug af jordkollektorer, bliver der lagt et rørsystem horisontalt og i slangeform under frostgrænsen i jorden. Dybden er ca. en til to meter under græsplænen eller jordoverfladen. I rørsystemet cirkulerer et saltvandsmedie af frostsikker væske, som optager varmeenergien og overfører den til varmeveksleren. Størrelsen af det nødvendige solfangerareal afhænger bl.a. af varmebehovet i den pågældende bygning. En tommelfingerregel er 1,5 til 2 gange det areal, der skal opvarmes.
Jordkollektorer optager varmeenergi fra nærheden af overfladen. Energien kommer fra solstråling og regnvand. Derfor spiller jordens beskaffenhed en afgørende rolle for jordkollektorers energiudbytte. Det er vigtigt, at området over rørsystemet ikke er asfalteret eller bebygget. Du kan læse mere om, hvad der skal tages hensyn til ved udlægning af jordvarmepumpe og jordkollektorer i artiklen jordkollektorer.
Illustration af jordvarmepumpe og jordvarmeanlæg
[1] Vitocal Jordvarmepumpe
[2] Varmtvandsbeholder
[3] Bufferbeholder til opvarmningsvand
Jordsonder - udvinder varme fra dybere lag i jorden
Som nævnt kan en jordvarmepumpe også bruges på en mindre grund, her kræves det blot at der nedgraves jordsondere. De er et alternativ til jordkollektorer.
Ved hjælp af borehuller sænkes jordsonderne lodret eller skråt ned i jorden. Jordsonden gennemstrømmes af et saltvandsmedie, som optager den geotermiske varme i 40-100 meters dybde og sender den videre til en varmeveksler. Fra en dybde på ca. 10 meter er temperaturen konstant hele året rundt, så jordsonderne fungerer effektivt selv ved meget lave udetemperaturer. De kræver også meget lidt plads sammenlignet med jordvarmeanlæg med jordkollektorer og kan også bruges til køling om sommeren. Dybden af borehullet afhænger også af varmebehovet og jordens varmeledningsevne. Da flere grundvandsførende lag gennemtrænges i et borehul på op til 100 meter, skal der altid indhentes tilladelse til at bore boringer.
Illustration af jordvarmepumpe og jordsondere
[1] Vitocal Jordvarmepumpe
[2] Varntvandsbeholder
[3] Bufferbeholder
Fordele ved jordvarme
Der er mange fordele ved brugen af jordvarme. En af disse er driften af en jordvarmepumpe. Takket være brugen af jordvarme er en jordvarmepumpe en effektiv opvarmningskilde. Geotermisk energi er den varmeenergi, der er tilgængelig under jordens overflade, og som kan bruges som varmekilde for en jordvarmepumpe. Ud over muligheden for tilskud fra Varmepumpepuljen, er der mange yderligere fordele ved en jordvarmepumpe. De kan groft sagt opdeles i økonomiske fordele:
At investere i en jordvarmepumpe er også en investering i fremtiden. Det skyldes, at jordvarmekollektorer og -sonder har en meget lang levetid. Anlæggene er også ekstremt vedligeholdelsesvenlige, da der kun er få bevægelige komponenter installeret. Planlægning og installation udføres normalt af en installatør, så der er garanti for sikker drift fra starten.
I de varmere sommermåneder kan en jordvarmepumpe også bruges til tempereret opvarmning. Med denne funktion overføres varmen fra rummet til jordvarmesonden via gulvvarmen til jordvarmeanlægget. Jorden lagrer derefter varmen, så den kan bruges i den efterfølgende opvarmningsperiode. I denne funktion er kun cirkulationspumpen og styreenheden i drift, hvilket gør naturlig køling til en energibesparende og omkostningseffektiv metode til køling af bygninger. Hvordan denne proces ser ud i detaljer, forklares i afsnittet Naturlig og aktiv køling.
Ud over de allerede nævnte fordele har driften af en jordvarmepumpe en anden positiv effekt: Eksperter ser her et stort potentiale i forhold til målet for energiomstillingen. Nøgleordet er her "sektorkobling", dvs. sammenlægning af el- og varmemarkederne. Baggrunden for denne vision er den stadig stigende andel af ren el. Vind- og solcelleanlæg producerer allerede nu så meget elektrisk energi, at de midlertidigt må lukkes ned for ikke at destabilisere elnettet. Mange eksperter er opsat på at finde måder at udnytte denne overskydende energi på ved hjælp af varmepumper.
En jordvarmepumpe fra Viessmann giver mange fordele. Blandt de vigtigste er:
- Gratis varmekilde til rådighed på alle tider af døgnet
- Effektiv drift selv om vinteren takket være en konstant høj temperatur
- Kan bruges til naturlig køling om sommeren
- Reduktion af CO₂-emissioner
- Mulighed for tilskud fra staten
Pris på jordvarmepumpe
Hvor meget din jordvarmepumpe vil koste afhænger af forskellige faktorer, bl.a. hvor stort dit hus er og om det er velisoleret. Et jordvarmeanlæg koster typisk mellem 110.000 kr. og 160.000 kr.
En jordvarmepumpe er normalt dyrere at installere på grund af det ekstra arbejde, det kræver. Jorden skal graves eller bores, så rørene eller hullerne kan indsættes. Det er vigtigt at sikre, at du har den rigtige mængde plads til at lægge rørene - jo større huset er, jo mere rørarbejde skal der lægges. Når rørene først er lagt, kan de blive der i lang tid, uden at der er brug for adgang til dem.
Jordvarme eller luft til vand varmepumpe? De vertikale boringer er forholdsvis dyre, så i mange tilfælde vil en luft til vand-varmepumpe være et godt alternativ. I overvejelserne omkring investeringen i en jordvarmepumpe, er det vigtigt også at medregne de besparelser, som varmepumpen på sigt vil give takket være reduceret varmeregninger.
For at opnå de største besparelser med en jordvarmepumpe, er det essentielt at du har et effektivt varmefordelingssystem i dit hjem. Gulvvarme fungerer rigtig godt sammen med varmepumper, men hvis det ikke er muligt, så er det vigtigt at have installeret store radiatorer. Din installatør kan rådgive dig om den bedste løsning til dig.
Derudover er det også vigtigt, at du lære at bruge systemet korrekt, når det er installeret. På den måde er du i stand til at sikre en effektiv drift.
Jordvarme til erhverv og kommuner
Jordvarmepumper anvendes jorden som den primære energikilde. Dette sker med jordkollektorer eller jordsonder, som føres ned i jorden for at udvinde den varme, der er der. Jordvarmepumpe til erhvervsmæssig og kommunal brug er kendetegnet ved deres miljøansvarlighed og reducerer omkostningerne til produktion af varmeenergi og varmt brugsvand betydeligt. Se nedenfor et udvalg af vores jordvarmepumper til erhverv og kommuner.