Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Buffertank til varmepumpe: Er en buffertank nødvendig?

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser en Viessmann Vitocell buffertank kombineret med en Vitocal 250-A varmepumpe.
En buffertank til en varmepumpe kan være nyttig afhængigt af hvilken varmepumpe du har.

En buffertank, også kaldet en bufferbeholder, kan bruges til at afkoble varmeproduktion og -forbrug, så overskudsvarmen kan udnyttes på et senere tidspunkt. Dette kan være afgørende for at opnå den størst mulige effektivitet i mange varmesystemer, bl.a. også systemer med varmepumper. Men der er et par ting, man skal være opmærksom på, som vi går igennem her.

Sådan fungerer buffertanke i varmesystemer

Generelt set installeres buffertanken mellem varmepumpen og varmefordelingssystemet. Varmepumpen opvarmer vandet, der cirkulerer i systemet, via en varmeveksler. Hvis der ikke er brug for den termiske energi her og nu, bruges buffertanken til midlertidig opbevaring. Derfra ledes vandet til varmefladerne i bygningen efter behov, uanset om varmepumpen er i drift. Når varmen er frigivet, begynder cyklussen igen.

Grunde til at installere en varmepumpe med buffertank

I princippet kan varmepumper også fungere effektivt uden en buffertank. Men de følgende punkter viser fordelene ved at installere en.

Med en buffertank kan en varmepumpe arbejde meget stabilt. Da beholderen også lagrer varme, når der ikke er brug for den – f.eks. om natten – skal varmepumpen tænde og slukke mindre hyppigt. Det reducerer slitage på udstyret og kan forlænge varmepumpens levetid.

Vigtigt: Moderne varmepumper som Vitocal 250-A og Vitocal 150-A er særligt økonomiske i drift takket være inverter-teknologi. Varmepumpens output kan derfor automatisk tilpasses bygningens varmebehov.

Kølemiddelkredsløbet skal konstant frigive den termiske energi fra omgivelserne for at sikre en effektiv drift. En buffertank lagrer overskudsvarme og sikrer en konstant gennemstrømning af opvarmningsvand. Hvis denne energi ikke udnyttes, kan et stigende kølemiddeltryk resultere i en såkaldt højtryksfejl.

Vigtigt: Med optimal planlægning kan du eliminere risikoen for tekniske fejl, når du kører en varmepumpe uden buffertank. Din Viessmann-partner kan rådgive dig, så du tager højde for alle forhold.

I hybridvarmesystemer med flere integrerede varmeproducerende enheder er en buffertank ideelt. Hvis varmepumpen kombineres med et kedelanlæg til fossilt brændstof eller et solvarmeanlæg, fungerer buffertanken for eksempel som bindeled og sikrer, at begge varmegeneratorer arbejder godt sammen.

På billedet ses en Vitocell Modular kombineret varmtvandsbeholder og buffertank koblet til en Vitocal 250-A
Selv med moderne varmepumper med inverter-teknologi kan det være energibesparende at koble en buffertank til varmesystem.

Buffertank og gulvvarme  

Det giver ikke altid mening at kombinere en varmepumpe og en buffertank. Du har måske ikke brug for en ekstra tank, hvis dit hus allerede har støbt gulvvarme, som med sit overfladeareal fungerer som et varmelager i sig selv. Betonlaget absorberer varmen og afgiver den over en længere periode. Det mere beskedne pladsbehov er en anden fordel, da du har brug for tilstrækkelig gulvplads til en tank afhængigt af den nødvendige volumen.

Den rigtige størrelse buffertank er vigtig

En buffertank lagrer varmeenergi, når der ikke er brug for den. Men hvis tanken er for stor, kan der opstå varmetab på trods af god isolering. Disse elementer har en negativ effekt på varmesystemets samlede effektivitet. Potentielle varmetab kan dog minimeres ved at matche buffertanken og varmepumpen optimalt under planlægningen.

Find den rigtige buffertank til en varmepumpe

Når man leder efter en buffertank, der skal kombineres med en varmepumpe, er der forskellige versioner at vælge imellem. Hvilken buffertank der er den rigtige, afhænger af en række faktorer, bl.a. størrelsen på dit hus, dit varmeforbrug og evt. varmepumpens kapacitet.

  • Standardtanke: Konventionelle tanke består af en termisk isoleret tank med forskellige tilslutninger. Indholdet blandes kontinuerligt for at sikre en gennemsnitstemperatur i hele tanken. Disse tanke er ikke egnede til varmepumpesystemer.
  • Bivalente tanke og tanke med flere tilslutninger: To eller flere varmekilder er forbundet med disse tanke. Det er f.eks. nødvendigt, når man kombinerer en varmepumpe og et solvarmeanlæg for at understøtte varmesystemet.
  • Stratificeringstanke: Vand opbevares i forskellige temperaturzoner inde i disse tanke. På grund af den stabile temperaturstratificering (varmt vand i toppen og koldt vand i bunden) afkøles vandet langsommere. Kombinationen af en buffertank med stratificeringssystem og en varmepumpe er derfor særligt energieffektiv.
  • Integrerede buffertanke: De er integreret i varmepumpens indedel og er en særdeles pladsbesparende løsning. En anden fordel er den forholdsvis hurtige installation.     

Varmepumpe med buffertank og varmtvandsbeholder

Buffertanke opbevarer opvarmningsvand. Som regel leverer varmepumper dog også energi til produktion af varmt brugsvand. Et ferskvandsmodul bruges til at overføre den termiske energi til brugsvandet. Varmen fra opvarmningsvandet overføres til brugsvandet via en varmeveksler. Buffertanken og ferskvandsmodulet kan være separate enheder eller kombineres i én enhed. Hvis du supplerer din varmepumpe med en kombitank, fx. Vitocell Modular, vil den indeholde varmt opvarmningsvand og varmt brugsvand – hygiejnisk adskilt fra hinanden. Det forholdsvis beskedne pladsbehov er en fordel. Der er dog mindre kapacitet til rådighed på grund af kombinationen af tanke.

God planlægning er afgørende 

Som allerede nævnt, hvis du vil sikre en effektiv kombination af buffertank og varmepumpe, bør du få en erfaren installatør til at udarbejde en plan, der tager højde for både dine individuelle forhold og systemets krav. Det er trods alt ikke alle tanke, der kan bruges i kombination med varmepumpesystemer. Der er stor forskel på effektiviteten, når man sammenligner konventionelle modeller med tanke, der er udviklet specielt til brug med varmepumper. Med Vitocell Modular 100-VE tilbyder Viessmann et tankkoncept, der er skræddersyet til Vitocal-varmepumper. Takket være det modulære design er den velegnet til både nybyggeri og moderniseringsprojekter.

Svar på ofte stillede spørgsmål

Hvor stor skal buffertanken være?
Det er vigtigt at dimensionere rigtigt, når man kombinerer en varmepumpe og en buffertank. Den vigtigste afgørende faktor her er varmeeffekten. Man regner med en beholdervolumen på cirka 20 liter pr. kilowatt. Vi anbefaler altid at du rådfører dig med en specialiseret installatør, som kan udregne den ideelle beholdervolumen til den specifikke situation, hvor der tages højde for alle faktorer.

Hvor meget fylder en tank?
Det afhænger primært af kapaciteten. Jo større tank, desto mere plads kræves der. Men med et pladsbehov på mindre end 0,5 kvadratmeter optager Vitocell Modular meget lidt plads. Højden afhænger af den valgte tankvolumen.

Hvad koster en buffertank?
Prisen på en buffertank varierer afhængigt af størrelse, materiale og kvalitet. Det er en god idé at kontakte din lokale installatør for at få rådgivning og konkrete priser.

Hvordan vedligeholder man en buffertank?
En buffertank kræver minimal vedligeholdelse. Det er dog en god idé at få den efterset af en fagmand med jævne mellemrum for at sikre, at den fungerer korrekt.